• hr
  • en
  • de
  • it

Dajte nam plaće za jahte 'power 30'!

Nekad su imali svjetski hit - brod "elan power 30" - a danas su u predstečajnoj nagodbi i primaju pisma otpuštenih radnika kojima duguju zaostale plaće. Što se dogodilo s tvrtkom "Elan Obrovac" koja se, ne tako davno, u medijima najavljivala kao "obrovačko čudo"?

U pismu jednog bivšeg radnika "Elana Obrovac" koje je stiglo u našu redakciju navodi se da je vlasnik tvrtke promijenio ime u "Navalia" d.o.o. bojeći se javnosti i medija kako bi svojoj matičnoj tvrtki "Elan Slovenija" pokušao sakriti neuredna i nezakonita poslovanja.

"Upozoravamo da poduzeće krši niz propisa iz područja prava radnika iz radnog odnosa, kao i područja zaštite na radu. Poduzeće je trenutno u postupku predstečajne nagodbe (dug od 85 milijuna kuna), na Fini Zagreb. U osmom mjesecu prošle godine većina radnika (među ostalima i moja supruga) poslani su na Zavod za zapošljavanje (poslovno uvjetovan otkaz).
Ostale su im neisplaćene četiri plaće, za četvrti, peti, šesti i sedmi mjesec 2015. godine), kao i otpremnine onima koji ostvaruju pravo na nju. Neisplatom plaća prekršeno je osnovno pravo radnika, za odrađeno im nije isplaćena plaća, a to je po novim zakonima kazneno djelo", stoji u pismu radnika (podaci poznati redakciji).

Katamarani za strance?
Kako navodi, u poduzeću i dalje radi nekoliko djelatnika koji su vraćeni sa Zavoda za zapošljavanje, ali na crno, bez ugovora o radu, bez liječničkog pregleda, bez osnovnih zaštitnih sredstava za rad, a nakon ulaska u krug poduzeća zaključavaju se s unutrašnje strane.

Članica Uprave "Navalije" d.o.o. (bivšeg "Elana Obrovac") Ana Ćurković, koja je na toj dužnosti naslijedila Jasminu Čerinu, na te ozbiljne optužbe kaže da je poduzeće "Elan motorni brodovi" d.o.o. Obrovac u kolovozu 2015. godine, odlukom vlasnika društva, promijenilo naziv u "Navalia" d.o.o., a odluka je donesena jedino radi otvaranja i ostvarivanja novih poslovnih mogućnosti.
- Trenutno smo na pragu potpisivanja ugovora za izgradnju katamarana za stranog investitora. Ovaj projekt od velike je važnosti za financijski oporavak, nastavak poslovanja društva i otvaranje novih radnih mjesta.
Svaki negativni napis može rezultirati povlačenjem investitora iz spomenutog projekta, što bi društvu nanijelo nepopravljivu štetu, te direktno ugrozilo daljnji nastavak poslovanja društva. Trenutno zaposleni radnici u društvu "Navalia" d.o.o. uredno su u prijavljenom radnom odnosu, te imaju valjane ugovore o radu - kaže Ćurković.
Pojašnjava kako tvrtka i dalje namjerava graditi "elan power 30", ali je u predstečajnoj nagodbi i provodi se financijsko, pa i proizvodno restrukturiranje.
Razlog su bile dugotrajne teškoće u poslovanju, i to je bio način da se restrukturiraju dugovanja i financijsko poslovanje i da se krene dalje. Vlasnička struktura nije se promijenila od 2010. godine i vlasnik je tvrtka BNC u vlasništvu slovenskog poduzetnika Matjaža Avšiča kojemu je slovenski "Elan" prodao obrovačku tvornicu jahti za dva milijuna eura.
- U ovom trenutku tvrtka zapošljava devet djelatnika. Nekim je djelatnicima istekao ugovor o radu i nisu dalje produljivani. Od predstečajne nagodbe radnici primaju redovito plaće, a otprije ima dugovanja prema radnicima i ona su objavljena u predstečajnoj nagodbi - zaključila je razgovor direktorica Ćurković.

Ćurković: Čekamo oporavak
- Osnovna djelatnost društva "Navalia" d.o.o. je gradnja čamaca za razonodu i sportskih čamaca, što se ne odnosi isključivo na plovila brenda Elan, nego i na gradnju plovila drugih brendova, čime se uvelike proširuju poslovne mogućnosti, maksimalno iskorištavaju proizvodni kapaciteti, što znatno utječe na konačni rezultat poslovanja poduzeća. Postupak predstečajne nagodbe nad društvom "Navalia" d.o.o. otvoren je u studenome 2015. godine radi oporavka poduzeća, financijske reorganizacije, zadržavanja postojećih te otvaranja novih radnih mjesta.
Poznato je, naime, kako postupak predstečajne nagodbe ponajprije služi kao razdoblje financijskog restrukturiranja te stvaranja uvjeta za uspostavljanje normalnog tijeka poslovanja, što smo u ovome trenutku i ostvarili - ističe direktorica Ćurković, dodajući kako društvo "Navalia" d.o.o. ulaže velike napore u nove projekte..

'Dnevnice dobivaju na ruke'
"Radnici se sami hvale da dobivaju dnevnice na ruke, da im je svakom prije Božića na ruke isplaćeno po tisuću eura (nekima i više), a još dobivaju i naknadu sa Zavoda za zapošljavanje. Bivši radnici ne mogu ni do kakvih informacija o svojim potraživanja iako spadaju u prioritetne tražbine u predstečajnom postupku. Uprava poduzeća ne želi razgovarati s bivšim radnicima iako ima prema njima velika dugovanja. Uostalom, do dana današnjeg poduzeće nema uporabnu dozvolu za obavljane djelatnosti iako radi godinama", ističe (bivši) radnik u svom pismu.

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr