• hr
  • en
  • de
  • it

CRO jedra drže dva prva mjesta!

Dan za pamćenje za hrvatsko jedrenje! Dva prva mjesta držimo u ovom trenutku. Tonči Stipanović vodi u Laseru, Šime Fantela i Igor Marenić u 470. Među najboljih deset su i Tina Mihelić u Radialu i Ivan Kljaković Gašpić u Finnu. Zasad sve ide više nego dobro!

Oblačno, kišno, prohladno, zima je ipak u Brazilu, ali ništa to nije omelo hrvatske jedriličare da odrade dan za pamćenje. Nikad još na Olimpijskim igrama nisu CRO jedra bila na broju jedan. Nikad. Nakon što je Tončiju Stipanoviću u Laseru to pošlo za rukom odmah na otvaranju olimpijske regate u Riu de Janeiru prije tri dana danas su mu se pridružili i Šime Fantela i Igor Marenić u dvojcu. Dva prva mjesta. Zaista lijepo je to vidjeti. Blago rečeno, pokušavajući suzbiti euforiju, jer puno se toga još ima za jedriti. Iako s obzirom na to da su laseraši došli do sredine regate, a Stipanović je prvi i to s devet bodova prednosti u odnosu na drugoplasiranog Britanca Nicka Thompsona i 11 u odnosu na trećeplasiranog Nizozemca Rutgera van Schaardenburga, već se može ozbiljno govoriti da je Tonči na više nego dobrom putu i da ozbiljno igra za medalju. Jedriličari su uvijek oprezni. Regate su duge, puno bodova je u igri u četiri plova i finalnom plovu za odličja koliko je još preostalo za Laser, ali ono što je najvažnije je da se Stipanović izvrsno osjeća, da je i dalje sve na svom mjestu, da dobro jedri, da nema nijedan loš plov. Tonči ima cilj.
- Težak dan, puhalo je 25 - 30 čvorova, jako veliko regatno polje, plovovi su trajali preko sat vremena, bilo je jako iscrpljujuće. Na kraju super, šesto i sedmo mjesto, nekako držim taj prosjek. Opet sam prvi, mislim da je to jako dobro, taman prije dana odmora. Bit će sutra teško izdržati cijeli dan ne ići na more, jer se bliži kraj. Mislim da je sve dobro, jedva se čekam odmoriti, a onda ponovno na more - prenio nam je Tonči.
A način na koji su Šime Fantela i Igor Marenić otvorili olimpijsku regatu za dvojce može se samo komentirati sa: wow!! Pobjeda u prvom plovu, drugo mjesto u drugom, tako impresivno se rijetko viđa, pa i na regatama nižeg ranga. Samouvjereno maksimalno, pregazili su protivnike, s mora se vratili sa smiješkom, ali staloženo. Znaju da je to tek prvi dan regate.
- Bilo je jako dobro za nas. Uvjeti su bili jako zahtjevni, vjetar je stvarno šarao i bilo je refula sa svih strana, ali mi smo odlično otvarali regate, dva starta smo odradili vrhunska i nakon toga smo se dobro prebacivali po refulima, bili smo konstantno u vrhu, i iz te perspektive je malo lakše kontrolirati sve skupa. Zadovoljni smo ovim danom, idemo dalje. - rekao je Igor. Šime je dan opisao:
- Stvarno kad ulazimo u regatu ne razmišljamo o rezultatu, imamo svoju listu zadataka koju treba obaviti na moru. Danas smo uspješno obavili, odličan start, nije bilo prosvjeda, nije bilo spornih situacija, brzina je bila odlična, čitali smo polje super, bilo je par greškica, ali bilo je puno više pozitivnih stvari. Odličan ulaz, ali tek je početak. Imamo puno iskustva s velikim regatama, odlično je da smo dobro počeli, što nema lošeg rezultata. Nitko nam neće ništa pokloniti, idemo dalje, kao da je sutra prvi dan.

Tina Mihelić u Laser Radialu je deveta nakon šest jedrenja i jedva čeka dan odmora.
- Bilo je stvarno naporno. Preko 20 čvorova vjetra, ogroman val, tako da je bilo stvarno zahtjevno. S prvim plovom sam prezadovoljna, ušla sam četvrta, što je nevjerojatno za mene po tim uvjetima, a drugi nažalost toliko sam se iscrpila i imam problema s probavom tako da sam odjedrila drugi plov bez zrna snage. Ušla sam 14., što je ok, ali mogla sam bolje da je bilo malo više snage. Napokon dan odmora, naspavat ću se i odmoriti - kaže Tina.
Vodi Irkinja Annalise Murphy, najviša i najteža jedriličarka u floti, koja uvijek dođe na svoje kad su ekstremni uvjeti na moru kao što su bili danas na vanjskim poljima.

Deveto mjesto nakon četiri jedrenja za Finn zauzima Ivan Kljaković Gašpić. Deseto i 15. mjesto upisao je danas, što svakako nisu pozicije koje priželjkuje.
- Malo teži dan nego jučer, očekivao sam bolje danas. Dosta velik val i nestabilan vjetar, nikako se nisam mogao sastati s uvjetima i mogu reći da sam minimizirao štetu. Idemo dalje, sutra je novi dan, treba sve odraditi do kraja, polako i strpljivo - objasnio je Ivan.
Broj jedan preuzeo je Britanac Giles Scott.

Sutra je, dakle, dan odmora za laseraše, na more se vraćaju daskaši i među njima Luka Mratović, a premjeravanje trebaju proći Pavle Kostov i Petar Cupać u 49eru.

Izvor: www.hjs.hr