• hr
  • en
  • de
  • it

Creska osnovna škola u svoj program uvrstila - jedrenje

Školski projekt, prvi takve vrste u Hrvatskoj, u koji su uključena 22 učenika provodi profesor tjelesne i zdravstvene kulture Ognjen Marković

CRES - Dok je većina njihovih vršnjaka širom Hrvatske odavno zaboravila na bilo kakve školske obaveze, za 22 creskih učenika nastava još uvijek traje. Ne radi se o produžnoj nastavi i popravljanju ocjena, već o prvom slučaju u Hrvatskoj da je jedrenje uključeno u školski plan i program kao slobodna aktivnost.
- U suradnji sa creskim Jedriličarskim klubom Reful i Jedriličarskim savezom Primorsko-goranske županije, Osnovna škola Frane Petrića uvrstila je u svoj godišnji kurikulum jedrenje. Radi se o vannastavnoj, ali školskoj aktivnosti koju provodi profesor tjelesne i zdravstvene kulture Ognjen Marković. Teoretski dio nastave provodili smo tijekom nastavne godine, a praktični sada, kad su povoljni uvjeti za takve aktivnosti, rekao je Josip Pope, ravnatelj OŠ Frane Petrića, te izrazio zadovoljstvo što su učenici drugog, trećeg i četvrtog razreda pokazali tako veliki interes za jedrenje.
Nije nam primarno da ta djeca postanu novi Marenići, nama je u interesu da djeca zavole more i znaju se na njemu ponašati. Pratit ćemo ovaj projekt i vidjet ćemo kako će se odvijati, a san nam je da se ovakva aktivnost proširi na sve škole na Jadranu, u raznim formama kako će već Ministarstvo obrazovanja to organizirati, zaključio je Neven Baran.
Male jedriličare koji nastavu pohađaju u blizini ACI marine Cres posjetili su predsjednik Jedriličarskog saveza PGŽ Neven Baran i predsjednik creskog Jedriličarskog kluba Reful Marčelo Damijanjević koji je zahvalio ravnatelju Popeu i profesoru Markoviću što su prihvatili provođenje ovog projekta, te izrazio nadu da će se s njim nastaviti i sljedećih godina.
- JK Reful rado će pružiti svu tehničku potporu i pomoć svojih članova kako bi se ovaj projekt uspješno realizirao i djeca stekla osnove snalaženja na moru, a Klub će i dalje organizirati svoju uobičajenu ljetnu školu jedrenja, najavio je Damijanjević.
Baran je podsjetio na dugogodišnju uspješnu tradiciju creskog jedrenja iz čega je proizašao i ovaj projekt.
- U Cresu se godinama uspješno organiziraju regate, a Reful je stvorio mnogo jedriličara, pa tako i našeg olimpijca Igora Marenića. Zato smo se odlučili za Cres kao idealno područje za bavljenje jedrenjem kako bismo ovdje proveli ovaj pilot-projekt kojem je cilj djecu naučiti na more. Naša županija ima 800 kilometara četvornih mora više nego kopna, a mnogi su ga svjesni samo od lipnja do kolovoza. Ovim projektom priviknut ćemo djecu na more, naučit će ponešto o veslanju i jedrenju, a za 20 godina ćemo imati ljude koji razumiju more, rekao je Baran.

Izvor: www.novilist.hr