• hr
  • en
  • de
  • it

CNN OBJAVIO VODIČ: ‘Ovo je 11 najljepših plaža u Hrvatskoj’

Više od stotinu hrvatskih plaža zaradilo je plavu zastavu i status plaža s vrlo čistim morem

Posljednjih nekoliko godina Hrvatska se prometnula u, za ostatak svijeta koji donedavno za nju nije ni čuo, jednu od najpopularnijih egzotičnih destinacija. Tome možemo dijelom zahvaliti i obožavanoj seriji Igra prijestolja koja se snimala u Hrvatskoj, zbog koje su se neki po prvi put susreli s ljepotama hrvatske obale.
Budući da turisti iz svih dijelova svijeta sve više pohode Hrvatsku, i svjetski mediji sve češće objavljuju korisne informacije za njih. CNN je tako danas objavio članak u kojem su nabrojali, prema njihovom mišljenju, 11 najboljih plaža na hrvatskoj obali.
Više od stotinu hrvatskih plaža zaradilo je plavu zastavu i status plaža s vrlo čistim morem i pijeskom, piše CNN te dodaje kako se unutar gotovo svake krivine na hrvatskoj obali, od Istre pa sve do Dubrovnika, kriju predivne uvale i plaže.
1. Stiniva, Vis
CNN piše kako se radi o trenutno najpopularnijoj plaži u zemlji, na otoku na kojem su se skrivali Titovi partizani i britanski komandosi tijekom Drugog svjetskog rata. Smještena je na dva i pol sata vožnje trajektom od Splita i proglašena je najljepšom plažom u Europi od strane European Best Destinations.
Uvala je duga oko 600 metara i široka na ulazu oko 100 metara te je s obje strane okružena visokim stijenama. Na dnu zaljeva je nekoliko nenastanjenih ribarskih kuća, koje su zajedno s uvalom zaštićene kao prirodni rezervat.
2. Uvala Brseč
Plaža se nalazi ispod klisure srednjovjekovnog mjestašca Brseč, a mnogi za nju uopće ne znaju. Radi se o malenom komadu prekrasne obale do kojeg nije najlakše doći. S visoke litice puca prekrasan pogled na Kvarnerski zaljev i otoke, a sama plaža je skrivena i zaklonjena stijenama. ako se do nje treba spustiti pješke, zahvaljujući svojoj izuzetnoj ljepoti plaža Klančac privlači velik broj kupača koji uživaju u miru i tišini.
3. Rt Kamenjak
‘Jedna od najuzbudljivijih plaža na Jadranu može se naći na najsjevernijoj točki Istre, u nacionalnom parku Kamenjak', piše CNN. Kamenjak je bogat prekrasnim uvalama s kristalno čistim morem ispod kojih se nalaze špilje. Kupači koriste visoke stijene kako bi s njim skakali u more toliko čisto da uvale ovog rta često posjećuju sredozemne medvjedice koje posjećuju samo mjesta gdje je more izuzetne kvalitete.
4. Oprna, Krk
Krk ima više plavih zastava od bilo kojeg drugog hrvatskog otoka, a diljem njegove obale nalaze se krasne plaže i uvale. Jedna od njih je i Oprna do koje je nešto teže doći. More je mirno i čisto zbog čega ovo mjesto posebno vole ronioci.
5. Plaža Mali Bok, Cres
Prekrasna šljunčana plaža s kristalno čistim morem zaklonjena je visokim stijenama, a trud oko dolaska na ovo mjesto definitivno se vraća svakome tko se uputi na takvu avanturu.
6. Zlatni rat, Brač
Ovo je jedna od najfotografiranijih plaža u Hrvatskoj, a zovu je i ‘zlatni rog', piše CNN. Radi se o najpoznatijoj vizuri otoka ukrašenoj finim zlatnim šljunkom oko podmorskog grebena. Pod utjecajem vjetrova, valova i morskih strujanja vršak Zlatnog rata stalno mijenja svoj oblik čineći ga svaki put drugačijim i ponovno zanimljivim. To je područje inače zaštićeno prirodno područje i omiljeno mjesto surfera i kite-surfera.
7. Punta Rata, Brela
Ova se plaža nalazi na Makarskoj rivijeri ispod planine Biokovo. Forbes je ovu plažu uvrstio među 10 najljepših plaža svijeta. Poznata je po Kamenu Brela, stijene obrasle borovima koja se nalazi u moru i svijetlim okruglim kamenjem koje krasi tu plažu.
8. Nugal, Makarska
Do predivne uvale Nugal treba dosta pješačiti ili ići brodom. Plaža je šljunčana i prvi je odabir za nudiste. Nalazi se u podnožju velikih litica do kojih se dolazi spuštanjem kroz bujnu šumu. U blizini nema nikakvih turističkih sadržaja niti trgovina i mir je zagarantiran.
9. Plaža Šunj, Lopud
Jedna od rijetkih pješčanih plaža u Hrvatskoj, navodi CNN te dodaje kako se nalazi na otoki Lopudu nedaleko od Dubrovnika. Plaža je plitka i treba hodati više od sto metara da bi se zaplivalo, stoga je posebno vole obitelji s malom djecom. Na Lopudu nema rometa, a plaža se nalazi park šumi koja se može obići pješačkim stazama.
10. Plaža Sv. Jakov, Dubrovnik
‘Što može biti bolje od plivanja ispod zidina Kraljevog grudobrana iz Igre prijestolja?', piše CNN i dodaje kako je Dubrovnik jednako impresivan uživo kao i na ekranu. Plaža Sv. Jakov udaljena je 20-ak minuta hoda od grada te omogućuje mir, privatnost, ronjenje i predivne zalaske. Turistima često promakne, što joj daje još jedan plus.
11. Betina špilja, Dubrovnik
Betina špilja je šljunčana plaža koja se nalazi u špilji između vile Šeherezada i plaže Gjivovići. Do nje se ne može doći kopnenim putem pa na njoj nema gužve, a radi se o predivnoj šljunčanoj plaži koju ‘štiti' špilja u kojoj se inače gnijezde golubovi.

Izvor: www.net.hr