• hr
  • en
  • de
  • it

Čisti se podmorje u viškoj luci

Ovu subotu održala se akcija čišćenja podmorja uvale Stonca na otoku Visu. Organizaciju cjelokupne aktivnosti preuzela je tvrtka The Yacht Week - European Travel Ventures u suradnji sa Institutom za oceanografiju i ribarstvo iz Splita te roniocima iz ronilačkog kluba Nautilus, a podršku je pružio i grad Vis sa komunalnim poduzećem i lučkom upravom.
Iz mora je izvađeno više od tone otpadaka te otpremljeno na gradski deponij.
Inače, tvrtka European Travel Ventures koja stoji iza branda The Yacht Week, najveća je nautička agencija na sredozemlju koja uspješno djeluje u Hrvatskoj već 10 godina. Svake godine oko 10.000 gostiju na više od 1000 plovila u organizaciji The Yacht Week-a upoznaje Hrvatsku i njene prekrasne krajolike, kristalno čisto more i netaknutu prirodu, a komponenta očuvanja istog je jednako važna kao i sam turistički proizvod.
Institut za oceanografiju i ribarstvo kao suorganizator projekta je u popodnevnim satima održao i kratku prezentaciju aktivnosti te predavanje na temu prevencije onečišćenja mora, a sve u sklopu programa Sistema upravljanja napuštenom ribarskom opremom u jadranskoj regiji, koja se finacira iz pristupnih EU fondova-IPA Adriatic i bavi problematikom morskog otpada.
- Hrvatska je po čistoći mora godinama u samom europskom vrhu, a takvo stanje želimo i moramo očuvati. The Yacht Week o svemu navedenom djeluje edukativno i preventivno sa svojim gostima tijekom sezone, a i proaktivno nakon sezone, rekli su nam organizatori akcije i napomenuli da će se slične akcije održavati i dalje.

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr