• hr
  • en
  • de
  • it

Časnik na brodu ´Joerg N´ kriv za pomorsku nesreću

Drugi časnik palube broda "Joerg N" glavni je osumnjičenik za pomorsku nesreću koja se dogodila kod Pule, kazao je novinarima kapetan pulske Lučke kapetanije Luccio Toffetti.
Nesreća se dogodila jučer u 1,40 sati pet nautičkih milja od Pule kad je taj brod, pod malteškom zastavom, udario u ribaricu "Golub" nakon čega je ona potonula, a u trenutku nesreće drugi časnik palube broda "Joerg N" bio je na straži na zapovjedničkom mostu.
Po riječima kapetana Toffettija, časnik je u Rijeci dao pisanu izjavu kojom je potvrdio da je brod udario u ribaricu.
Tijekom dana u pulskoj Lučkoj kapetaniji ispitani su zapovjednik i članovi posade ribarice "Golub", luke upisa Zadar, koji su kazali kako je ribarski brod bio osvijetljen i usidren te da su dva člana posade, koji su bili na straži, probudili ostale i pokušali upozoriti brod "Joerg N", no neuspješno.
"U nastavku prikupljanja dokaza vještačit će se uređaj VDR koji registrira i snima sve aktivnosti na zapovjedničkom mostu na brodu. To činimo kako bismo utvrdili sve materijalne činjenice ako se pokrene kazneni postupak", istaknuo je kapetan Toffetti.

Po njegovim riječima, da bi se obavilo vještačenje, lučka je kapetanija zatražila od državnog odvjetništva da izda nalog policijskoj upravi da se obavi očevid na potopljenom ribarskom brodu, koji se nalazi na 40 metara dubine.
Na novinarski upit o kazni koja može biti izrečena drugom časniku broda "Joerg N", Toffetti je odgovorio da kazne predviđene zakonom sežu od 3000 do 30.000 kuna.
"Danas su djelatnici kapetanije obišli mjesto nesreće, a očekujemo da će vlasnik ribarice uskoro ukloniti mrežu koja pluta na površini mora i opasna je za plovidbu", istaknuo je Toffetti, dodavši kako more nije onečišćeno.
Dodao je da će kapetanija brodu "Joerg N" izdati rješenje o zabrani isplovljenja dok traje istraga. U međuvremenu imenovano je istražno povjerenstvo koje će provesti upravnu istragu kako bi se utvrdila odgovornost za tu nesreću te sigurnosnu istragu kako bi se utvrdili uzroci nesreće.

Izvor: www.mmpi.hr