• hr
  • en
  • de
  • it

Cappelli najavio rekategorizaciju i povoljne kredite obiteljskom smještaju

Četvrti Forum obiteljskog smještaja (FOS) okupio je u petak više od tisuću sudionika iz obiteljskog smještaja u turizmu, kojima je ministar turizma Gari Cappelli poručio da već ove godine mogu očekivati rekategorizaciju i povoljne kredite za tu vrstu smještaja.
FOS je jedan od najvećih skupova u turizmu, održava se u kongresnom centru Zagrebačkog velesajma do subote, u organizaciji Zajednice obiteljskog turizma pri HGK, a osim trendova i analiza turističkog prometa i najava za ovu godinu, raspravit će i brojne druge teme važne za pružatelje usluga smještaja u domaćinstvima.
Najavljujući novosti za taj smještaj, Cappelli je kazao da će rekategorizacija te vrste smještaja, kao i kreditiranje putem HBOR-a s povoljnim kamatnim stopama do 3 posto, najvjerojatnije krenuti u drugom dijelu ove godine, čemu će prethoditi usvajanje zakona o ugostiteljskoj djelatnosti koji će to i omogućiti.
"Taj bi zakon trebao uskoro i na Vladu i na javnu raspravu te očekujem da bi do ljeta mogao biti u saborskoj proceduri, a to će omogućiti rekategorizaciju i povoljne kredite. To je tom smještaju potrebno i ne znači da će se netko zbog rekategorizacije morati s time prestati baviti nego će dobiti priliku investirati i pojačati kvalitetu koja je u tom smještaju jednako važna kao i u kampovima i hotelima", naglasio je.
Poručio je i da treba razmišljati u pravcu objedinjavanja tog smještaja u pojedinim destinacijama u integralne i difuzne hotele sa zajedničkim recepcijama čime će se taj smještaj moći i bolje promovirati.
Iznio je i podatak da je taj smještaj prošle godine činio nešto više od 50 posto ukupnih smještajnih kapaciteta, a zabilježio je 35 milijuna noćenja, što je oko 35 posto ukupnih noćenja u 2017. godini.
"Tko god kritizirao tu vrstu smještaja i njegovu brojnost treba znati da Hrvatska ima elitne mogućnosti razvoja raznovrsnih oblika turizma pa i smještaja i sigurno je da je to sada sve više glavna djelatnost brojnim obiteljima, a ne povremena kao nekada. Prema procjenama, imovina u tom smještaju je vrijedna oko 15 milijardi eura i sada je samo treba oplemeniti novom kvalitetom i promocijom", poručio je Cappelli.
Potpredsjednik HGK Josip Zaher i zamjenica zagrebačkog gradonačelnika Olivera Majić složili su se da je obiteljski smještaj u turizmu važan za doživljaje i iskustvo običaja u lokalnim sredinama, što se i sve više traži u svijetu.
Zaher je kazao da je u 2017. bilo više od 90 tisuća pružatelja smještaja u domaćinstvima s više od 540 tisuća kreveta, dok je Majić istaknula porast te vrste smještaja u Zagrebu, gdje se u četiri godine broj objekata učetverostručio i u 2017. ih je bilo više od 2.100.
Predstavnik Europskog udruženja obiteljskog smještaja (EHHA) Carlos Villaro Lassen na FOS-u je iznio neke europske trendove za tu vrstu smještaja, istaknuvši da za njim potražnja raste i više nego za drugim oblicima smještaja.
"Potražnja turista za smještajem u domaćinstvima raste brže nego se očekivalo, čemu pridonose i rastuće online platforme koje ga nude i na kojemu su izgradile svoje biznise, ali i zbog rastuće kvalitete te ponude i sve traženijeg doživljaja lokalnih sredina i ljudi. U svemu ne treba zanemariti ni nešto niže cijene u tom smještaju, iako i to ovisi o kvaliteti i lokaciji pa ima i primjera da je smještaj u nekim privatnim vilama ili slično i skuplji od hotela", kazao je Lassen.
Hrvatski obiteljski smještaj i domaćine pritom je ocijenio jednim od kvalitetnijih u Europi.
Na FOS-u su danas najboljim obiteljskim smještajima dodijeljene nagrade "Turistički cvijet-kvaliteta za Hrvatsku 2017." u nekoliko kategorija, među ostalim za obiteljski odmor, eko smještaj, najoriginalniji smještaj itd. Na dvodnevnom skupu raspravljat će se uz ostalo i o posljedicama eventualnog uvođenja poreza na nekretnine, prednostima suradnje s turističkim agencijama, upravljanju cijena, turističkim kreditima i dr.

Izvor: www.tportal.hr