• hr
  • en
  • de
  • it

Čak 90 posto prekršaja čini plovidba preblizu obale

Zbog nevremena jučer nije bilo mnogo plovila na moru pa djelatnici Lučke kapetanije Pula nisu imali puno posla tijekom koordinirane akcije pojačanog nadzora sigurnosti plovidbe zbog pojačanog pomorskog prometa. Akcija nazvana "Sigurna plovidba 2017." pokrenuta je radi demonstriranja operativne spremnosti i učinkovitosti svih koordiniranih službi u nadležnosti Ministarstva mora, prometa i infrastrukture u svim mogućim i predvidivim situacijama na moru.

U nadzoru rovinjskog akvatorija djelatnici Lučke kapetanije jučer su novinarima demonstrirali kako se nose s prekršiteljima koji glisiraju blizu obale. Ivica Lazarić iz Lučke kapetanija Pula, sin Josipa Lazarića umirovljenog lučkog kapetana Lučke uprave Pula, zaustavio je skupinu mladih Britanaca, na iznajmljenom gliseru, i nakon kontrole dokumenata ispostavio im račun od 1.200 kuna. Prekršitelji nisu bili voljni razgovarati s novinarima o učinjenom. Ubrzo potom su djelatnici Lučke kapetanije signalizirali talijanskim nautičarima da uspore. Kada su novinari upitali te prebrze nautičare zašto dovode u opasnost kupače glisiranjem blizu obale odgovorili su kako ne poznaju hrvatske propise i kako je puno hrvatske obale nenaseljeno pa nisu znali da se ovdje netko kupa. Tražeći logične odgovore od neodgovornih nautičara samo smo mogli dalje svjedočiti kako pronalaze razne izlike za svoje prekršaje.
Djelatnici Lučke kapetanije rekli su nam da su naviknuti na svakakva opravdanja, ali da na koncu s većinom nautičara nemaju problema te im nakon utvrđenog prekršaja uruče novčane kazne. Ono što nas je iznenadilo kod prekršitelja na moru je to da nisu usporavali brzinu plovidbe iako su vidjeli u daljini brodicu s oznakama Lučke kapetanije. Očekivali smo da će njihova prisutnost utjecati na brzinu plovidbe prekršitelja, ali nije. Dok brodica Lučke kapetanije nije krenula prema prekršiteljima ili im nije signalizirala da stanu, oni bi glisirali blizu obale kao da plove otvorenim morem. Dakle, to što prebrzi vozači uspore kada na cesti vide predstavnike zakona, na moru očito ne vrijedi za nautičare. Bar, nije vrijedilo jučer tijekom nadzora. Djelatnici Lučke kapetanije ispričali su nam kako svakodnevno kažnjavaju nautičare koje zateknu u prekršaju, a 90 posto prekršaja čini plovidba preblizu obale. I što je još gore - riječ je o glisiranju u blizini kupača. Objašnjavajući nam takvo ponašanje prekršitelja Dolores Brenko Škerjanc, lučka kapetanica Lučke kapetanije Pula, nam je rekla da su nautičari na godišnjem odmoru u Hrvatskoj pa se malo opuste.

Izvor: www.glasistre.hr