• hr
  • en
  • de
  • it

Bura u Rovinju puhala 96 kilometara na sat

Dugo vremena najavljivana promjena vremena u dva je protekla dana posve ohladila kako kontinentalni dio, tako i primorski dio Istre. Najhladnije je u utorak, prema mjerenjima Istrameta, bilo na vrhu Vojak na Učki gdje je u 7 ujutro zabilježena vrlo niska temperatura (-9 stupnja). Na učkarskom Poklonu najniža dnevna temperatura iznosila je -5 stupnjeva, a u Muntrilju (Tinjan), Medakima (Kanfanar) i Krničarima (Žminj) -3. Na Ćićariji, točnije u Lanišću zabilježena je temperatura od -2 stupnjeva, a jednako hladno bilo je i u selu Okreti kraj Kanfanara i na ulazu u tunel Učku.

Temperaturu od -1 zabilježili su brojna mjesta od unutrašnjosti, pa sve do mora: Buzet, Buje, Zamask, Trviž, Pazin, Lindar, Žminj, Kanfanar, i konačno Barbariga. Mjesta u kojima je temperatura dosegla blagi minus ispod ništice bila su još Grožnjan, Brtonigla, Stari Pazin i Ripenda (Labin).
U utorak u 13 sati temperature su već porasle pa je u Rovinju, Novigradu i Umagu zabilježeno već ugodnijih 7 stupnjeva, u Puli, Poreču, Bujama, Buzetu i Vodnjanu bilo je 6 stupnjeva, a u Pazinu i Labinu 4 stupnjeva Celzijusa. I usred dana temperatura na učkarskom Vojaku iznosila je -7 stupnjeva, dok je na Poklonu bilo -3 stupnjeva. Osjećaj hladnoće snažno je pojačavala bura otpuhavši južinu koja je trajala čitavi protekli tjedan.

Tijekom noći s ponedjeljka na utorak bura je srušila stablo, pa je dio naselja Marčana ostalo na nekoliko sati bez struje. Najjači udari bure tijekom jučerašnjeg su dana zabilježeni u Rovinju (čak 96 kilometara na sat), zatim u Novigradu i Vodnjanu (60 km/h), Belaju (58 km/h) i Vidikovcu u Puli (44 km/h).
Bura će idućih dana oslabiti, ali će jutra i dalje biti hladna, naročito po kotlinama unutrašnjosti Istre gdje bi se danas ujutro mogle spustiti i do -10 stupnjeva, najavljuju iz Istrameta dodajući da se krajem tjedna ipak očekuje zatopljenje, pa bi vrijednosti temperatura u priobalju mogle porasti do 14 stupnjeva.

Izvor: www.glasistre.hr