• hr
  • en
  • de
  • it

Buna u Krilo Jasenicama

Izmjene prostornog plana Općine Dugi Rat digle su na noge dio mještana iz Krila Jesenica. Protiv su gradnje nove mega luke koju je Općina ucrtala na inicijativu Udruge brodara iz Krila kojima je postojeća luka jednostavno premala. U nju stane 70 brodova, a oni ih imaju 150 i stalno nabavljaju nove jer im je posao u ekspanziji. Prvotno se planiralo proširiti postojeću luku, ali od toga se odustalo jer bi se tako uništila nasuta plaža. To su u Općini odlučili sačuvati i novu luku sagraditi 200 metara dalje od stare.
Miro Trgo jedan je od onih koji su protiv luke. Indexu je objasnio zbog čega.
"Moja kuća bi se nalazila po tom projektu usred luke. Kao i 90 posto ostalih u mjestu investirali smo u apartmane, a sada bi svi ostali bez posla jer ne bi više imali pristup moru. Planiran je megalomanski zahvat nevjerojatnih gabarita. Dužinom od 700 metara ta luka bi bila duža od splitske trajektne luke. To bi bio najveći zahvat na moru od hrvatske neovisnosti. Prvo bi ušli u more s nasipom od 50 metara, a onda bi tek počeli graditi obalu. Zahvatili bi 23 hektara površine, nova luka bi bila velika kao 28 stadiona Santiago Bernabeu", priča Trgo.
"Sve se to radilo ispod radara javnosti. Projekt su pripremali godinama, a onda dali za javnu raspravu osam dana. Prezentacija je održana posljednji dan u podne, potrajala je dva sata, a za prigovore je tako preostao svega sat vremena. Mi smo došli pripremljeni, upoznali smo se s materijom i na naša pitanja oni nisu imali odgovora. To je bila izrežirana prezentacija na kojoj su bili uglavnom brodari. Iznenadili su se kada su vidjeli da smo prikupili više od 150 potpisa ljudi koji se protive ovom projektu. Uložili smo primjedbe proceduralne naravi i sada oni zakonski ne bi smjeli usvojiti izmjene prije no što nama odgovore. Znakovito je da se sve događa uoči izbora", kaže Trgo.
"Jedini interes u ovome imaju privatni brodari koji teroriziraju cijelo mjesto"

Inače, na prezentaciji je predstavljeno kako bi nova luka bila i pristanište trajekta za Supetar.
"Izrežirali su da to bude luka javnog interesa kako bi Županija financirala gradnju. Projekt je inače vrijedan 200 milijuna kuna, a predviđeno je i premještanje trajektne veze za Supetar iz Splita u Krilo. Svi znamo kakve su sada gužve na jadranskoj magistrali, a čak i sa izgradnjom brze ceste Split - Omiš nema kvalitetne infrastrukture za spoj na novu luku. I što će Bračani? Trajektom plove u Split, a po ovome bi nakon broda morali još sjesti u auto ili autobus da stignu na svoje odredište. U ovome jedini interes imaju privatni brodari, 60 familija koje teroriziraju cijelo mjesto. Ponašaju se kao gospodari života i smrti", kazao nam je Trgo.

Izvor: www,index.hr