• hr
  • en
  • de
  • it

Budućnost istraživanja Marsa leži u jedrilici?

Nakon brojnih robotskih vozila na Marsu, vrijeme je i za ptičju perspektivu - možda mnogo detaljniju od one koju pružaju sateliti u orbiti Crvenog planeta. U NASA-i razmišljaju upravo u tom pravcu, sudeći prema objavi na službenim stranicama.
Za takvo istraživanje mogao bi poslužiti model jedrilice Prandtl-D, koji su na praksi izradili studenti inženjerstva između 2012. i 2013. godine. Prototip letjelice bi se trebao kasnije ove godine lansirati s velike visine (30-tak tisuća metara) zahvaljujući balonu, kako bi se simulirali atmosferski uvjeti koji vladaju na Marsu.
Cilj novog istraživanja je kreirati sličnu letjelicu koja se da složiti u minijaturni satelit - i transformirati za let. Leteće krilo bi trebalo biti napravljeno od vrlo laganih materijala poput ugljičnih vlakana, što bi masu trebalo zaustaviti na svega 1,2 kilograma.
Ako se test kasnije ove godine pokaže uspješnim, velika je vjerojatnost da će letjelica na Crveni planet krenuti već sa sljedećim robotskim vozilom, negdje između 2022. i 2024. godine.

Izvor: www.tportal.hr