• hr
  • en
  • de
  • it

Brodovi najbogatijih uskoro na vezovima od 100 milijuna eura

Završetak gradnje prve marine za megajahte u Hrvatskoj, koja se gradi u Mandalini kod Šibenika, najavljuje se za veljaču iduće godine, kada će njezini vlasnici - turska kompanija Dogus grupa i šibenski NCP Gorana Prgina - upriličiti veliku svečanost.

Vezovi će u startu biti puni jer se već mjesecima radi na marketingu, a sve analize govore o velikoj potražnji vezova za velike luksuzne brodove kojima će marina u Mandalini biti prvi pravi domaćin, kaže Burak Baykan, projektni menadžer za investicije renomirane turske kompanije Dogus grupe, koja osim 76 posto vlasništva u novoj marini uskoro stječe 50 posto u još dvjema zadarskim marinama - Dalmaciji i Boriku.
Ukupna ulaganja Grupe u trima marinama teže oko 100 milijuna eura. Na tome, međutim, neće stati jer planiraju i kupnju još jedne marine u Istri te gradnju turističkoga kompleksa na području Kulina u Mandalini.
Taj će se veliki projekt raditi u fazama, a prva će, za koju se upravo izrađuje projekt, iznositi oko 20 milijuna eura.
Osim gradnje manjeg butik-hotela s osamdesetak soba, na Kulinama će se graditi i sportski i zabavni sadržaji. Oni će u kombinaciji s megamarinom, na koju će se naslanjati, biti zaokružena hotelijersko-nautička cjelina. Obližnje Remontno brodogradilište, koje nudi kvalitetne građevne i servisne usluge, predstavljat će svemu dodatni vjetar u leđa. Turci će, doznajemo od Baykana, biti vlasnici 90 posto budućega hotelskoga kompleksa na Kulinama.
Sve veća potražnja kupaca za velikim luksuznim brodovima za kružna putovanja govori o strelovitom rastu industrije megaplovila u svijetu, a takva proizvodnja traži i nove kvalitetne vezove za ploveće hotele.
Hrvatska zasad nema takvu marinu, pa će završetak gradnje u Mandalini biti veliki iskorak u tom turističkom sektoru od kojeg se puno očekuje.
Računa se da samo u jednoj godini Sredozemljem kruži do 2000 megajahti čiji vlasnici muku muče s pronalaskom kvalitetnih vezova i servisa. Nove trendove u nautičkom i brodograđevnom svijetu prepoznali su u Dogus grupi koja u sedam glavnih sektora i 120 kompanija zapošljava oko 29.000 radnika, a vrijednost joj je procijenjena na oko 107,6 milijardi američkih dolara.
Njezin većinski vlasnik Ferit F. Šahenk i Husnu Akhan, predsjednik Uprave, nazočili su nedavno Investicijskom forumu u Zagrebu koji je organizirala Vlada. Ponovili su svoju zainteresiranost za daljnja ulaganja u naš turizam i vjerojatno energetiku, u kojoj su inače vrlo jaki. Šibenska rivijera prva im je zapela za oko, što i ne čudi s obzirom na atraktivnost tog dijela Jadrana na kojem se nalaze i dva nacionalna parka - Kornati i Krka.

Prva marina za luksuzna plovila u visokoj je fazi gotovosti, u što smo se uvjerili obilaskom gradilišta u društvu Buraka Baykana i Zrinke Lambaša Šupe, voditeljice ureda Dogus grupe u Mandalini. Već je postavljeno 470 metara nove rive, dva pontonska privezišta duga po 120 metara, a na kopnenom dijelu grade se tri objekta u kojima će se po najvišim standardima urediti prihvatni dio, prostor za čarter te spremišta i toaletni blok.
Svi objekti i usluge bit će najviše kategorije, uvjerava nas Burak, koji je sa zadovoljstvom gledao kako napreduju građevinski i infrastrukturni radovi na kojima je angažirana isključivo hrvatska, odnosno šibenska građevinska operativa.
Dizajn objekata potpisuje šibenska tvrtka, pontoni su izrađeni u NCP-ovoj tvrtki kćeri Marinetek, a kad marina proradi, zaposlit će se isključivo domaća radna snaga.

»Ovo je naš prvi nautički projekt izvan Turske u kojoj inače imamo tri velike marine, a četvrta će se uskoro početi graditi u atraktivnom gradiću Dalamanu. Osim u Hrvatskoj, marine planiramo graditi ili ih kupiti još i u Crnoj Gori i Grčkoj, čime ćemo zaokružiti svoju nautičku priču na Sredozemlju«, kaže Baykan. Uspoređujući uvjete gradnje marine u Turskoj i Hrvatskoj, naš sugovornik kaže da su gotovo identični. Razumije, dodaje, potrebu Hrvatske da sačuva svoj prirodni okoliš iz čega proizlazi i nešto dulje čekanje dozvola.

»U svakom smo trenutku imali osjećaj da imamo podršku i lokalne i državne razine, što je za nas bilo vrlo bitno. Kad Hrvatska uđe u Europsku uniju, ovdje će sve još bolje funkcionirati iako smo zadovoljni i sadašnjim stanjem. Vidimo da se Hrvati trude na svim razinama, što je vrlo ohrabrujuće za svakog investitora«, govori naš sugovornik.
Prema riječima tog mladog stručnjaka, koji se jako dobro snalazi u Hrvatskoj, ulaganje u marine trenutačno je isplativije od onoga u hotelsku industriju. Nije nam, međutim, mogao preciznije reći za koliko će im se godina vratiti investicija u gradnju marine teška 20 milijuna eura. U svakom slučaju, riječ je, dodaje, o zadovoljavajućem roku, identičnom onom u Turskoj koja je s gradnjom marina počela tek prije pet-šest godina.
Burak Baykan je optimističan kad je riječ o punjenju kapaciteta nove marine, na čemu se već mjesecima ustrajno radi.
Treba mu vjerovati jer je poznato da Hrvatska već dulje vrijeme vapi za takvim vezovima. Računa se, naime, da na godinu našim dijelom Jadrana plovi najmanje 400 megajahti koje se u ljetnim mjesecima nemaju gdje privezati. Kvalitetan servis koji se nudi u NCP-u jahtaši su odavno prepoznali, pa su skupocjene jahte već nekoliko godina tamošnji redoviti gosti. Goran Prgin, vlasnik NCP Remontnog brodogradilišta u sastavu kojeg je desetak manjih tvrtki, izračunao je da upravo pružanjem kvalitetne servisne i druge usluge može dobro zaraditi.
Svaka jahta koja se priveže uz plutajuće pontone nove marine za svaku će se servisnu uslugu najprije obratiti NCP-ovu brodogradilištu. Ako se zna da servis jedne velike jahte stoji najmanje 10 posto vrijednosti broda, onda je jasno da je riječ o dobroj zaradi. Najmanja megajahta, kažu znalci, stoji oko 50 milijuna eura.
Osim toga, zadnjih godina grade se sve duži i sve luksuzniji brodovi. Od oko 100 najvećih na svijetu polovica ih je već plovila Jadranom, a nijedna nije mimoišla Kornate ili Krku kod Skradina. Taj je element, očito, bio od velike važnosti kada je Goran Prgin krenuo s projektom gradnje marine za megajahte i hotelskog projekta na Kulinama, koje će spojiti u cjelinu.
Prateći svjetske trendove, Prgin je odlučio snažnije se okrenuti brodograđevnom sektoru kako bi mogao konkurirati na zahtjevnom svjetskom tržištu na kojem je NCP već postao važan faktor. Nautiku je stoga u većinskom dijelu odlučio prepustiti partnerima iz Turske. Blizina brodograđevnih navoza, marine i hotela premrežit će njihove usluge, što će biti dobro za obje strane.

Izvor: www.hic.hr

  

Nagradna igra

Osvojite ulaznice za Biograd Boat Show 2019. Točan termin održavanja sajma je:
  •   16-20/02/2019
  •   10-13/10/2019
  •   17-20/02/2019

E-mail adresa:

Fotogalerija

Sitemap Top