• hr
  • en
  • de
  • it

Brodovi bi u Muroskvu mogli uploviti već na ljeto

Građevinski rok je 15. lipnja i po svemu sudeći dogovor će se ispoštovati. Slijede tehnički pregledi i uporabna dozvola, kaže Robert Jovanović

 Radovi u marini Muroskva teku po planiranoj dinamici, potvrđuje Robert Jovanović, direktor firme Navicon koja gradi marinu na istočnom ulazu u Novi Vinodolski. Jovanovićeve riječi samo potvrđuju sve u što se svakodnevno mogu uvjeriti svi koji prolaze Jadranskom magistralom ispod koje se gradi marina sa 170 vezova.
Gotovo svakodnevno se vidi napredak. Novljani nemaju nikakve sumnje da će njihov grad dobiti marinu, a najčešće pitanje koje će postaviti glasi: hoće li marina već ovog ljeta primiti brodove? Direktor Jovanović vrlo je oprezan, no optimizam ne izostaje.

- Idemo u tom smjeru, ali smo uvijek realni. Tehnički da, ali pravno ne mogu tvrditi, kaže Jovanović.
Dogovoreni građevinski rok je 15. lipnja i po svemu sudeći rok će se ispoštovati. Tada slijede tehnički pregledi i dobivanje uporabne dozvole, kaže Jovanović dodajući da je nemoguće predvidjeti hoće li marina već sredinom lipnja zadovoljiti sve kriterije da bi mogla dobiti dozvole i pozvati moreplovce na svoje vezove.
Jovanović ističe da su sljedeća četiri mjeseca »našpanana« i da se može lako dogoditi da tempo određuju ćudi (ne)vremena.
- Posljednjih deset dana nam je pokazalo da zima nije rekla svoje, a teško je predvidjeti kakvo ćemo vrijeme imati. Još uvijek puno radimo u moru pa nam loše vrijeme nije smetalo. Odradili smo 80 posto podmorskih radova, kaže Jovanović, napominjući da će im u sljedećim fazama gradnje dobro vrijeme itekako trebati.
Već se dobro naziru obrisi marine. Lukobran je već dobrim dijelom zatvorio uvalu koja je podijeljena betonskim blokovima, budućim gatovima. Već se dižu i objekti, a radi se i na ulazu u marinu s Jadranske magistrale.
Sama marina Muroskva rasprostirat će se na 3,5 do 4 tisuće kvadrata na kopnenom dijelu. Prostora nema previše, no naći će se mjesta za recepciju, parkiralište, manji ugostiteljski objekt i prateće sadržaje.
Sastavni dio marine je i odlagalište za plovila ili popularno rečeno suha marina koja je još prošle godine stavljena pod krov u Poslovnoj zoni Zapad, dva i pol kilometra udaljenoj od marine. Obje investicije vrijedne su oko sedam milijuna eura. Da bi brodovi nesmetano mogli prometovati na prikolicama na relaciji marina Muroskva - PZ Zapad gradi se i most za poslovnu zonu.

Izvor: www.novilist.hr