• hr
  • en
  • de
  • it

Brodove na Marjanu i Čiovu od sredine lipnja odsukavat će spasioci ‘Coste Concordije’



Tri otpisana broda Splitske plovidbe, Krka, Orebić i Vranjic, koja su se pod orkanskim refulima bure početkom ožujka otrgnula s mrtvog veza kod tvornice cementa u Kaštel Sućurcu i nasukala kod marjanske Prve vode, te na plaži u Slatinama, uskoro bi se mogli početi odsukavati, potvrdio nam je lučki kapetan Davor Vidan.
- Čekamo pravno rješenje od osiguravajuće kuće koja treba dati svoje mišljenje, a onda bi teret troškova tegljenja brodova najvjerojatnije preuzeo drugi osiguravatelj koji bi predložio i izvođača radova. Nama je najbitnije da se brodovi što prije uklone s lokacija gdje se nalaze. Konačne datume još ne mogu precizirati, sve dok i nama ne stignu spomenuti dokumenti - izjavio je kapetan Vidan, dodajući kako će se brodovi najvjerojatnije odsukati i potom otegliti u rezalište jer bi rezanje na marjanskim stijenama i čiovskom šljunku moglo prouzročiti onečišćenje okoliša.

S Kornata ‘odlijepili' i Pola
Kako neslužbeno doznajemo, za akciju bi mogla biti angažirana jedna nizozemska tvrtka specijalizirana za poslove spašavanja havariranih brodova, pa se u pomorskim kuloarima već spekulira kako bi za posao mogla biti angažirana kompanija Smit Salvage čiji su djelatnici i strojevi predvodili složeni projekt odsukavanja i tegljenja krstaša Costa Concordia, ali su s kornatskih sika podignuli i Jadrolinijin feribot Marko Polo.
Koji će brod prvi doći na red, nije službeno poznato, ali spominje se da bi to mogao biti upravo Vranjic koji već gotovo tri mjeseca 'krasi' slatinsku obalu. Ta vijest razveselila je splitske otočane, posebice Tomislava Andrijolića, čelnika Mjesnog odbora Slatine, koji je više puta najavljivao kako će pozvati svoje sumještane u prosvjed zbog ruzinave podrtine koja će dočekivati turiste.

Zadnji vijađ do Turske?
- Iz Kapetanije smo dobili usmenu potvrdu da će se do 15. lipnja ići na odsukavanje. To nas veseli jer su nam gosti koji godinama dolaze u Slatine već počeli otkazivati sezonu, a zna se da većina naših mještana živi od turizma.
Bili smo strpljivi i više nego što smo trebali, savjetovali smo sumještanima da uzmu odvjetnike i podignu privatne tužbe protiv Splitske plovidbe i Lučke kapetanije za naknadu štete nastale zbog nasukanog Vranjica na plaži. Ne znam koliko je takvih prijava podneseno, ali očito su urodile plodom. Nama je turistička sezona već počela, ponovno je uspostavljena brodska linija prema Splitu i Trogiru, pa je zaista bilo vrijeme da se riješi problem s tim brodom, kao i s ona dva na Marjanu - ističe Andrijolić.
Kako stvari stoje, tri broda skončat će kao staro željezo u jednom od Jadranu bliskih rezališta, vjerojatno u turskoj Aliagi, ali to će ovisiti o tome koliko će otpisani trojac biti sposoban za tegljenje. 

Izvor: http://www.slobodnadalmacija.hr/