• hr
  • en
  • de
  • it

Brodosplit dobio i završni posao za spas Venecije

Nakon provedenog međunarodnog natječaja, talijansko arhitektonsko-građevinski konzorcij "Venezia Nuova" izabrala je Brodograđevnu industriju Split d.d. za graditelja dodatnih 22 čeličnih brana, za posljednji četvrti prolaz San Nicolo što kroz Venecijansku lagunu vodi prema Veneciji, javljaju iz Brodosplita.
Predviđeno je postavljanje ukupno 78 brana, pa uz prethodno dobivene projekte gradnje čeličnih brana koja će biti instalirana na prolazima Malamocco i Chioggia, Brodosplit će isporučiti ukupno 63 brane koje obuhvaćaju 20.000 tona ugrađenog čelika ukupne vrijednosti sa radovima i logistikom preko 70 milijuna €.
Ovom odlukom građevinskog konzorcija, kako prenose talijanski mediji, Brodosplit je premoćno potvrđen kao najbolji ponuditelj i službeno izabran za graditelja čeličnih vrata triju prolaza. Ugovor će biti potpisan, kako je od investitora najavljeno u travnju ove godine, a radovi na izgradnji dodatnih brana će biti nastavljeni u serijskoj proizvodnji već ugovorenih čeličnih brana.
Brodosplit isporučuje brane dimenzija 27-30 puta 20 metara, visine 4,5-5 metara i težine 300 tona, a projekt je integrirani zaštitni sistem koji se sastoji od niza mobilnih brana koje su sposobne zatvoriti Venecijansku lagunu od Jadranskoga mora kada plima pređe utvrđenu razinu (110 cm) pa sve do maksimalnih tri metra, poručili su u priopćenju iz Brodosplita.

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr