• hr
  • en
  • de
  • it

Brodari skočili, Kornati im popustili

Najava da će cijene grupnih ulaznica za Nacionalni park Kornati ove godine porasti čak 75 posto, podigla je na noge brodare koji svojim plovilima, uglavnom drvenjacima, organiziraju dnevne izlete. Toliki porast dio je Plana cijena ulaznica do 2022. godine po kojemu bi se, sukcesivno, ulaznica za Kornate sa sadašnjih 20 kuna podigla na 20 eura.
Brodari su računali s povećanjem cijena, prvim nakon desetak godina, predlagali su rast cijene od pet posto, pa ih je najava da bi trebali plaćati 35 umjesto dosadašnjih 20 kuna po gostu, potjerala u očaj. Uoči sezone uzbudile su se strasti, krenule su prepiske, najavljivale su se čak nepopularne protestne akcije.
Sve se, možda baš stoga, događa u nezgodno vrijeme kad NP Kornati, usred turističkog buma, bilježi manje gostiju, a brodari sve slabiju zaradu. U očekivanju prvih gostiju ravnatelj NP Kornati Josip Zanze ipak smiruje tenzije.
- Dobili smo brojne pozive i dopise brodara i planiramo s njima održati sastanak i postići dogovor. Nema tu rata, shvaćamo ih kao dionike i frontmene u turizmu, želimo razmjenom argumenata postići zadovoljavajuće rješenje. Cijene moraju rasti jer predugo stagniraju, ali naći ćemo pravu mjeru. Cjenik za ovu godinu još nismo donijeli, ali mogu najaviti da grupna ulaznica u konačnici neće biti 35 kuna. Iako brodari to još ne znaju, mogu reći da će se na nju odobriti rabat od 20 plus 0,9 posto i da će konačna cijena iznositi 25,20 kuna. To je povećanje od nekih 26, a ne 75 posto - kaže Josip Zanze.
Prilično umirujuće vijesti za brodare. Barem za ovu godinu, jer rast cijene će se sigurno nastaviti, da bi 2022. došla do 150 kuna. Tada bi NP Kornati, planira se, mogao podići prihode i do 20 milijuna kuna, što bi bilo dovoljno da nacionalni park posluje bez pomoći države.
- Snažan rast cijene ulaznice idućih godina je neizbježan jer se drukčije ne može ni približno uhvatiti korak s drugim nacionalnim parkovima. Vidite, od 165.000 posjetitelja godišnje pola ih dođe organiziranim izletima, u špici sezone i do tisuću gostiju dnevno, ali zbog iznimno niske cijene ulaznice oni u prihodima nacionalnog parka sudjeluju s manje od 10 posto. To sve govori - kaže Zanze, ističući kako je svjestan da brodari sve teže pune brodove, a zbog lošije platežne moći turista cijena izleta se godinama ne mijenja nii u kunama.
- Svi dijelimo istu sudbinu. I meni je, kao iznajmljivaču apartmana u Vodicama, cijena sve manja jer je ponuda sve veća, a gosti su sve skromnijih platežnih mogućnosti - ističe Zanze.
Nacionalnom parku Kornati lani je smanjen vlastiti prihod, kao i naplata ulaznica, posebno ona na morskim recepcijama. Evidentno je da broj posjetitelja s plaćenom ulaznicom pada, naplata je manja. Dok Plitvice godišnje posjeti 1,4 milijuna posjetitelja, Krka raste 25 posto, a Risnjak čak 50 posto, zapinje jedino na Kornatima. Ukupan je prihod bio tek 7,5 milijuna kuna (ukupan godišnji rezultat ipak je najbolji dosad) uz smanjeni broj uplova brodara i većih izletničkih brodova i manjkom od 1459 gostiju.
Brodari su u priči oko novih cijena grupnih ulaznica potpuno jedinstveni, a donekle su se podijelili tek oko odluke Parka prirode Telašćica da se brodaru "koji napusti uvalu Mir do 11 sati ili pristane u uvalu nakon 15 sati odobri 30 posto popusta na cijenu". Neki su to shvatili kao diskriminatornu odluku koja favorizira one koji su bliži Telašćici.
- O tome ne bih detaljnije, mogu samo reći da je to jedna od naših mjera upravljanja posjetiteljima. Nema favoriziranja bližih brodara, problem je vrijeme kad imamo naročito velike gužve. Ali na sastanku s brodarima na kojemu ćemo biti mi, Kornati i Krka, osim cijena ulaznica, raspravit će se i to - kaže Nikolina Baković, ravnateljica Telašćice.

Kornati u brojkama

Bilanca
7,5 milijuna kuna - godišnji prihod
4 milijuna kuna - godišnje daje država
4, 2 milijuna kuna - višak u blagajni
30 posto uplova se ne naplati

Ulaznice
Cjenik Plitvice - 250 kuna
Krka - 180 kuna
Mljet - 120 kuna

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr