• hr
  • en
  • de
  • it

Brodari režu troškove

Prva međunarodna konferencija pomorskog prava pod nazivom „Suvremeni izazovi pomorske plovidbe", u organizaciji Pravnog fakulteta u Splitu održasna je u splitskoj Županijskog gospodarskoj komori, koja je uz Grad Split podržala projekt. Dvodnevna znanstvena konferencija koja se održava i danas, privukla je 50 domaćih te stranih stručnjaka i znanstvenika iz pomorskog i općeg pomorskog prava, koji su stigli iz deset europskih zemalja.
- Kroz međusobnu raspravu cilj nam je doći do zaključaka o tome što bismo trebali mijenjati u Pomorskom zakoniku da bismo postali ozbiljna pomorska država. Za sada smo na dobrom putu ka ostvarenju tog cilja - istaknuo je dr.sc.Dragan Bolanča, profesor na splitskom Pravnom fakulteta i član Organizacijskog odbora, koji je na početku konferencije održao izlaganje o sigurnosti plovidbe u kontekstu izmjena u Pomorskom zakoniku.
U ime Ministarstva pomorstva, pokrovitelja konferencije, Nina Perko, načelnica Sektora upravljanja pomorskim dobrom, lučkim i koncesijskim sustavom, naglasila je da su naši pomorci, njih oko 22 tisuće, od čega više od 14 tisuća plovi u međunarodnoj plovidbi, cijenjeni i traženi na svjetskom tržištu, te su kao takvi naš nacionalni brend, u koji moramo ulagati.
Također se dotaknula teme javnog prijevoza u linijskom obalnom putničkom prometu kao ključnog faktora u segmentu pomorske providbe, kao i za povezivanje kopna i otoka, bez čega nema mogućnosti njihova razvoja, te skorašnjeg raspisivanja koncesijskih natječaja na kojima će moći sudjelovati svi brodari iz država članica EU.
Upozorila je i na važnost rješavanja pitanja pomorskog dobra, uz pomirenje zahtjeva za njegovom zaštitom s jedne, a gospodarske valorizacije s druge strane. Sigunosnih prijetnji od terorizma, kretanja migranata i važnosti očuvanja europskih granica na moru, dotaknula se dr.sc. Petra Amižić Jelovčić s Pravnog fakulteta u Splitu.
Pojasnila je da je Europska komisija nedavno dala odobrenje da se osnuje Europska granična i obalna straža, tijelo koje bi trebalo početi s radom sredinom listopada s ciljem učinkovitog upravljanja europskim granicama, podizanja razine sigurnosti na jedan viši nivo te zaštite slobode kretanja osoba u EU.
Njezino osnivanje neće bitno utjecati na funkcioniranje Obalne straže RH, ona dalje će biti potpora Ministarstvu unutarnjih poslova kao tijelo nadležno za čuvanje granica, u mjeri u kojoj to Ministarstvo odluči. Prvoga dana konferencija otvorena je i tema ljudskih prava pomoraca.
Dr.sc. Nikoleta Radionov s Pravnog fakulteta u Zagrebu osvrnula se na globalni trend smanjivanja prava posade zbog uvođenja sigurnosnih pomorsko-pravnih instrumenata u vrijeme veće ugroze od terorizma.
- Posada ima puno više posla, od administrativnih do fizičkih poslova, cjelodnevnog čuvanja straže da se netko ne bi neovlašteno popeo na brod, a posada ima isti broj članova kao i u vrijeme kada tih zadataka nije bilo. Brodarske kompanije moraju rezati troškove zbog globalne konkurencije, sve je veći broj jefitne radne snage, sve to u praksi dovodi do umornih i nezadovoljnih pomoraca, što ostavlja traga na cijelu pomorsku industriju - izložila je profesorica.
Sudionici konferencije će kroz dva dana, među ostalim, obraditi teme zaštite morskog okoliša, kriminalizacije članova posade broda i njihovih prava, problematike migracija izbjeglica na moru, koncesija te još brojne druge.

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr Ana Krolo