• hr
  • en
  • de
  • it

Brod Vis će u svibnju postati turistička i ronilačka atrakcija

Nakon četverogodišnjih priprema i prikupljanja potrebne dokumentacije, koje su pri kraju, admiralski brod "Vis" nekadašnje Jugoslavenske ratne mornarice trebao bi biti potopljen tijekom svibnja. Predviđeno je da bude potopljen u zaštićenom krajoliku ispred Uvale Polje na Rtu Kamenjak, na približno 250 metara od obale i na dubini od 32 metra. No, prije toga, brod je jučer na Muzilu, na lokaciji Pod stine gdje je trenutno usidren, razgledalo i fotografiralo pedesetak predstavnika ronilačkih centara iz Hrvatske, Italije i Slovenije zainteresiranih za buduće podvodne obilaske.
Nova uloga "Visa" bit će turistička i ronilačka atrakcija, dostupna i roniocima - početnicima koji imaju licencu za dubinu zarona od 18 do 20 metara. Takvo namjensko potapanje nije nepoznanica u svijetu, ali se prvi put na takav način ostvaruje u Jadranskom moru, doznajemo od vlasnika "Visa" Arsena Brajkovića.
- Osim što će sa svojim specifikumima i načinom prezentacije brod biti nov turistički proizvod, treba uzeti u obzir i efekt koji će stvoriti kao budući "umjetni greben". Županijska javna ustanova Natura Histrica, koja upravlja područjem na kojem će brod biti potpoljen, jednom godišnje će obavljati monitoring pojave biljaka, mikroorganizama i životinjskih vrsta. Iskustva drugih zemalja pokazuju da se na ovakvim mjestima riblji fond povećao za četiristotinjak posto, kazao je Brajković.
Brajković je "Vis" kupio prije 12 godina i namjeravao ga je preurediti u jahtu, međutim, kako je rekao, ekonomske prilike su se promijenile i došlo je do radikalne promjene prvotne ideje.
Uroš Kos iz VS Diving centra Slovenska Bistrica i Diving centra Majcen iz Maribora istaknuo je da mu se sviđa ovakav način organizacije. "Lijepo je što prvi put imamo prigodu razgledati brod prije nego li je pod morem, a zanimljiv doživljaj će biti i samo potapanje. Atrakciji poseban pečat daje i činjenica da je to bio zapovjedni brod i da je vezan za prošla vremena, Tita i bivšu Jugoslaviju", rekao je Kos.
Tajnik ronilačkog saveza Istarske županije i instruktor ronjenja Aldo Verbanac kazao je da se radi o sadržaju koji će oplemeniti istarsko podmorje i, nadaju se, biti jedna pod najposjećenijih ronilačkih lokacija na Jadranu.

Izvor: www.glasistre.hr 

Nagradna igra

Osvojite ulaznice za Zagrebački sajam nautike. Točan termin održavanja sajma je:
  •   16.02.2022. - 20.02.2022.
  •   18.03.2022. - 20.03.2022.
  •   23.02.2022. - 27.02.2022.

E-mail adresa:

Fotogalerija