• hr
  • en
  • de
  • it

Brod ‘Ane’ će na bubanj tek krajem kolovoza

Teretni brod Ane, koji je zbog spora vlasničke kompanije Fractal Shipping s riječkim brodogradilištem Viktor Lenac pred više od 500 dana zaustavljen u Sjevernoj luci i nedavno procijenjen na 950.000 dolara, na javnoj dražbi bi se trebao naći krajem kolovoza kako bi se od utrženog novca isplatile plaće za 28 članova posade.
Premda se spominjalo da bi Ane mogla biti prodana već krajem lipnja ili početkom srpnja, na Trgovačkom sudu tvrde da je potrebno dodatno vrijeme kako bi vlasnik tereta preuzeo svoju imovinu iz brodskih "štiva". Riječ je o 4991 toni građevinskog željeza koje je londonska tvrtka Stemcor kupila u sućuračkoj Željezari za 2,6 milijuna eura, ali je krajnji korisnik Alžirac koji radi veliki projekt obnove zgrada uništenih u potresu prije šest godina.
Budući da se alžirska posrednička tvrtka zbog obračunavanja carine spori i s matičnom carinskom upravom i sa Stemcorom, do sada nije osiguran prekrcaj tereta na drugi brod.
Tako Ane čuva robu za koju bi inače vlasnik plaćao znatan iznos naknade za skladištenje.

Teret ‘reže' iznos za posadu?
U međuvremenu su pomorci pokrenuli ovrhu nad Anom, a ako se prije prodaje broda, izgrađenog 1986. godine u Rijeci, ne riješi pitanje tereta te troškovi njegova uklanjanja s broda, i čuvanje će ići na trošak ovršnog postupka koji se najprije podmiruje, te je pitanje koliko bi ostalo novca za članove posade čija potraživanja imaju prednost u naplati u odnosu na ostale vjerovnike.

Nikša Giovanelli, vlasnik Ane, rekao nam je u ponedjeljak da radi na prekrcaju tereta s broda.
- Ane će se lakše prodati ako na njemu nema tuđeg tereta. Vrlo brzo ću imati rješenje - rekao nam je Giovanelli.
Trgovački sud zabranio je prošle godine isplovljavanje broda iz Sjeverne luke na prijedlog Viktora Lenca, te je pokrenuta arbitraža oko neplaćenog dijela računa za remont Ane jer je brodovlasnik bio nezadovoljan kvalitetom radova jer je s oplate otpala sva nanesena boja protiv obrastanja.
Giovanelli je istaknuo da je nedavno dobio arbitražu, ali ne i potpuni povrat plaćenog iznosa za remont u riječkom škveru. 

Izvor: http://www.slobodnadalmacija.hr/