• hr
  • en
  • de
  • it

Brižine znače spas za male brodograditelje

Nije dugo trebalo čekati prve prijave na poziv što ga je Savjet za gospodarstvo i poduzetništvo Kaštela uputio tvrtkama zainteresiranima za organiziranje brodograđevne djelatnosti na području Brižina u Kaštel Sućurcu. Svoje ponude na adresu Grada već su uputili "Posejdon", "Porta", "Colnago", "BRODO-FE" i "Radiolink", svi zajedno zainteresirani za oko 45.000 četvornih metara.

U tvrtki ‘Posejdon' u utorak je porinut novi brod, jedna je to od tvrtki zainteresiranih za preseljenje na Brižine.
- Na Brižinama se želi dugoročno riješiti problem odgovarajućeg prostora malih i srednjih brodograditelja kako bi mogli razvijati svoju djelatnost i zapošljavati veći broj ljudi - kaže Vinko Strizić, savjetnik za gospodarstvo u gradskoj upravi Kaštela. - Navedene tvrtke zapošljavaju ukupno oko 200 radnika, spremne su ulagati, a sada nemaju uvjete za to. Za realizaciju Brižina kao odgovarajuće lokacije, nužna je suradnja Splitsko-dalmatinske županije i države s Gradom - naglašava Strizić.

Među ostalim, potrebno je utvrditi granicu pomorskog dobra i brodograditeljima dodijeliti koncesije. Mirko Purić, direktor tvrtke "Porta", smatra kako je riječ o izvanrednom prijedlogu. - Brižine su spas za nas male brodograditelje, daju nam uvjete za raditi. Prošle godine sam izgubio veliki posao jer je prostor u kojemu radim u bivšem "Jugovinilu" u najmu i nisam ga mogao opremiti kako treba.

Kad bih dobio 10.000 kvadrata u koncesiju na Brižinama, izgradio bih halu za pjeskarenje brodova i sav prostor uredio po ekološkim standardima - obrazlaže Purić svoju zainteresiranost, dodajući kako bi uz sadašnjih 18 radnika, u tom slučaju mogao zaposliti barem još njih 12 jer posla ima.

"Posejdon", obiteljska tvrtka Ivana Nuića, također je zainteresirana za 10.000 četvornih metara prostora na Brižinama. Proizvodnja brodova tako bi se premjestila na drugu lokaciju, dok bi druga obiteljska tvrtka "Odisej", koja se bavi održavanjem brodova, ostala na postojećoj lokaciji Giričić u Kaštel Gomilici.

Naglašavajući kako bi bilo šteta ne nastaviti tradiciju gradnje brodova, koja je opstala i u ovim kriznim vremenima unatoč činjenici da nije imala potporu države kroz subvencije, Ivan Nuić upozorava da je iznimno važno koliko će se kvalitetno i brzo realizirati ovaj plan s Brižinama.

"Posejdon" ima 30 zaposlenih, a na novoj bi lokaciji, prema Nuićevim riječima, mogao zaposliti još 80-ak. Procijenjeno je to na temelju dugogodišnjeg rada tvrtke i oko 40 izgrađenih brodova veličine 25 do 50 metara. - U svojim planovima - naglašava Nuić - ne želimo biti megalomani, nego samo nastaviti dosadašnje uspješno poslovanje.

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr