• hr
  • en
  • de
  • it

Britance više zanima Dalmacija nego Istra

U Hrvatskoj je ove godine bilo više britanskih turista, a kako stvari stoje, barem toliko bit će ih i iduće, možda i više. Čudno je to kad je poznato da Britaniju također trese gospodarska kriza. Ipak, Hrvatska bi mogla ostvariti i dvaput bolji promet iz Ujedinjenog Kraljevstva jer za to ima uvjete, smatra direktor Hrvatske turističke zajednice Niko Bulić, koji je u ponedjeljak u Londonu predstavio hrvatsku turističku ponudu britanskim novinarima i touroperatorima na otvorenju prvog u nizu velikih europskih turističkih sajmova - londonskog World Travel Marketa (WTM), koji će trajati do četvrtka.

Naime, iz Velike Britanije ove je sezone ostvareno pet posto više noćenja i dolazaka. Čak je i u Istri bilo više Britanaca nego lani, iako i dalje kaska za Dalmacijom. Čak 60 posto prometa otpada na Dalmaciju, a najjači je Dubrovnik, s 35 posto prometa. U britanskom kolaču Istra sudjeluje sa samo 20 posto, iako je nekada, osamdesetih godina, iz Britanije imala na milijune noćenja. Glavni razlozi tog pada su mali broj avionskih linija i nezainteresiranost najvećih turističkih igrača, velikih hotelijera za britanske goste koji dolaze putem velikih touroperatora.
Ipak, situacija bi se za najveći hrvatski poluotok ipak mogla promijeniti iduće godine, kada se očekuje nova avionska linija Jet2Coma iz Manchestera za Pulu. Riječ je o jednoj od dvije nove aviolinije Jet2Coma iz Ujedinjenog Kraljevstva prema Hrvatskoj. Druga se uvodi iz Newcastlea prema Dubrovniku.
Britanski touroperator koji imaju Istru u svojim programima požalili su se da im ona jednostavno slabije ide u usporedbi s Dubrovnikom ili srednjom Dalmacijom. Većina se požalila - a najglasniji su bili predstavnici Thompsona - na teško sklapanje ugovora između njih i istarskih partnera, prvenstveno zbog različitog pogleda na cijene.

- Nema interesa. To je nevjerojatno, ali istinito. Jer da ga ima, kao što ga ima za Dubrovnik, tu bi bile prisutne sve niskobudžetne aviokompanije. Imamo samo Ryanair koji leti prema Puli, ali on ne radi s agencijama i touroperatorima, tako da na njega ne možemo računati. Imali smo samo Thompsonove čartere, ali on radi po svom programu. Srećom, uvodi se novi let Jet2Coma. Bez novih letova teško je postići veći promet u Istri. Činjenica je da Istra ima dobar promet vezan uz goste koji pristižu automobilima i stoga ne pokazuje interes za britansko tržište, smatra Miodrag Macura, direktor touroperatora Balkan Holidays koji prodaje paket-aranžmane za cijelu Hrvatsku.

Direktor HTZ-a Niko Bulić, koji za dobru sezonu na krizom uzdrmanom britanskom tržištu zahvaljuje mjerama poticaja touroperatorima, budući da upravo tim putem u Hrvatsku dolazi 57 posto svih britanskih turista, kaže da se Istra polako vraća na britansko tržište. Naime, poznato je da su istarski hotelijeri svojedobno Britance zamijenili Rusima.
- Nijedno tradicionalno tržište, posebno ono koje je sjajno radilo, ne treba zanemariti i napustiti. Treba ga samo iznova proučiti i na novi mu se način prilagoditi te sebe na tom tržištu afirmirati. Jer, Istra ne želi biti ono što je bila prije rata - masovna turistička destinacija za obiteljski odmor na razini tri zvjezdice. Ona se pozicionira kao kvalitetna destinacija i nudi šansu za pred i posezonsko događanje, smatra Bulić.

Iako je bio najavljen dolazak resornog ministra Damira Bajsa, na londonskom ga se sajmu nije moglo vidjeti. Dolazak na zadnji u nizu najvažnijih sajmova za Hrvatsku Bajs je pred sam kraj svog mandata na tome mjestu u trenutnom sazivu Vlade jednostavno propustio. Na pitanje gdje je i koji su to hitniji zadaci koje ima za obaviti od prvog značajnijeg predstavljanje Hrvatske za sljedeću sezonu, nitko nije dao precizan odgovor. Očito je predizborna kampanja u ovom slučaju bila važnija.

Izvor: www.hic,hr