• hr
  • en
  • de
  • it

Brijuni imaju prvo hibridno plovilo

'Akvatorij zaštićenog morskog područja Nacionalnog parka Brijuni nadzirat će ekološki prihvatljivije plovilo proizvedeno u domaćem brodogradilištu vrijedno 1,6 milijuna kuna. Riječ je o prvom hibridnom plovilu u Hrvatskoj koje će se koristiti za nadzor i istraživanje zaštićenog morskog područja. To je primjer kako ulaganjem u 'zelenu' opremu nacionalnih parkova i parkova prirode povećavamo razinu zaštite prirode i istovremeno stvaramo poslove za domaće tvrtke' - izjavio je pomoćnik ministra zaštite okoliša i prirode Nenad Strizrep povodom nabave prvog hibridnog plovila za nadzor zaštićenog morskog područja u Hrvatskoj.
Ministarstvo zaštite okoliša i prirode je NP Brijuni odobrilo nabavu hibridnog plovila koju je sa 80% sufinancirao Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Uz klasični pogon, plovilo koristi i dva elektromotora te je prihvatljivije za okoliš jer ga manje onečišćuje.
Čuvari prirode i stručnjaci NP-a Brijuni plovilo će koristiti za nadzor i istraživanje akvatorija parka koji se odlikuje velikim bogatstvom flore i faune. 'Težimo održivom razvoju i upravljanju uz što manje troškove te zaštitu i unapređenju svih prirodnih i kulturno povijesnih vrijednosti Nacionalnog parka Brijuni. Tu je zadaću lakše ostvariti uz kvalitetnu podršku nadležnih institucija' - rekao je ravnatelj Nacionalnog parka Brijuni Sandro Dujmović.
Ravnatelj je istaknuo kako je novo vozilo dugo 9,60 metara te dostiže maksimalnu brzinu od 30 čvorova. Plovilo je sagrađeno u rapskom brodogradilištu 'Brodogradnja Pičuljan'. Interes za ovakvim, ekološki prihvatljivijim plovilom, već su pokazale ustanove koje se bave zaštitom prirode u Sloveniji i Italiji.
Nabava hibridnog plovila jedan je u nizu projekata za čistiji transport koji se provodi u NP Brijuni. Uprava Parka dosad je nabavila 16 električnih automobila, 12 električnih bicikala, dva električna vlakića za posjetitelje, četiri segwaya te je postavila tri punionice za električna vozila.
U Nacionalnom parku Brijuni u protekle četiri godine realizirani su projekti vrijedni gotovo 20 milijuna kuna.
U prosincu 2015. je otvoren i edukacijsko-prezentacijski centar 'Kuća za brodice'. Projekt je vrijedan oko 9 milijuna kuna. Financirali su ga Ministarstvo zaštite okoliša i prirode kroz projekt 'Integracije u EU Natura 2000' sa 3,2 milijuna kuna, Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost sa 4,9 milijuna kuna, Mreža zaštićenih područja Mediterana MedPAN sa 110.000 kuna, dok je ostatak osigurao NP Brijuni. U pripremi je izrada dokumentacije za projekt 'Suvremeni turistički doživljaj skrivenih posebnosti Brijuna' koji će se aplicirati za financiranje iz EU fondova. Vrijednost projekta procjenjuje se na 22,8 milijuna kuna.
U infrastrukturne projekte u zaštićenim područjima u Hrvatskoj u protekle četiri godine uloženo je oko 400 milijuna kuna, a za EU sufinanciranje pripremaju se novi projekti vrijedni preko pola milijarde kuna.

Izvor: http://www.mzoip.hr/