• hr
  • en
  • de
  • it

Brijuni će biti ponos hrvatskog turizma

Ministar turizma Gari Cappelli u srijedu je sa svjetske turističke burze ITB u Berlinu najavio planove za otočje Brijune, za koje bi se tek 2020. godine mogao objaviti natječaj za koncesiju. Ministar je o tome govorio novinarima na štandu Hrvatske turističke zajednice na ITB-u, koji je otvoren danas ujutro.
- Brijuni i Kupari su se zadnjih tjedana spominjali u medijima i želim reći da se ništa ne prekida te da oba projekta idu dalje, istaknuo je Cappelli. Gari Cappelli najavio je da će radno povjerenstvo, koje čine on, ministri Tomislav Ćorić i Goran Marić, nastaviti s projektom Brijuna.
- Brijuni će biti kvalitetna i elitna destinacija, idemo na podizanje kvalitete i obnovu postojećih objekata, pa će to biti hoteli s pet zvjezdica. Oni nikako neće biti arhitektonski zatvoreni od prirode, a o resortima ni ne razmišljamo. Prioritet nam je kvaliteta, a masovnost ne želimo, Brijuni će postati ponos hrvatskog i istarskog turizma, kazao je Cappelli.

Pet zvjezdica
Za Brijune nije prekinut slijed onoga što smo htjeli te će to sigurno biti kvalitetno i elitno odredište s luksuznom ponudom, naglasio je ministar u Berlinu. Na Brijunima se prema ministrovim riječima neće graditi zatvoreni resort niti novi veliki objekti, nego će se postojeći obnoviti. Bit će otvoreni svima, kao i drugi sadržaji, ali neće biti novog velikog golfa nego igralište poput postojećeg koje će se urediti, rekao je Cappelli.
- Već smo se organizirali za tu namjenu, a uz mene na projektu Brijuni rade ministri Tomislav Ćorić i Goran Marić. Ništa nećemo raditi ni planirati bez suradnje s lokalnom samoupravom, a naglasak će biti na činjenici da je to nacionalni park i zaštićen okoliš, poručio je Cappelli.
Time je odgovorio na pitanja hoće li biti gradnje novih turističkih kapaciteta koji su se spominjali proteklih dana, ali i godinama unazad. O njima je javnost doznala od Miroslava Dragičevića konzultanta iz tvrtke Horwath koja je još 2014. godine dobila narudžbu iz Banskih dvora da osmisli projekt komercijalizacije otoka Veliki Brijun. Predviđeni su veliki zahvati u infrastrukturu i kompletan redizajn turističke ponude i popratnih sadržaja. Prema tom projektu proširila bi se brijunska luka i tamošnji hoteli Neptun, Istra i Karmen. Izgradio bi se luksuzni golf-resort rušenjem hotela Franina i Jurina, uz integraciju venecijanskog kaštela i postojećeg golfa. Sagradio bi se novi kongresni prostor, uredila plaža, kao i replika Kupelwieserova sela za javnu uporabu. Vrijednost investicije procijenjena je između jedne i pol i dvije milijarde kuna. Predloženo je da koncesionar upravlja objektima na otoku, dok bi zaštita okoliša ostala u nadležnosti Nacionalnog parka Brijuni.
Konačnom današnjom potvrdom ministra turizma izgleda da je projekt koji predlažu konzultanti prošlo svršeno vrijeme. Gradnja novih turistički kapaciteta na Brijunima definitivno je otpala. Ideja o većoj komercijalizaciji Velikog Brijuna nije prihvatljiva Ministarstvu zaštite okoliša niti upravi Nacionalnog parka Brijuni.
Marno Milotić, ravnatelj Nacionalnog parka Brijuni izjavio je nedavno kako bi "svaki koncesionar htio na otočje dovesti što više gostiju, a to nije u suglasnosti s onim što mi radimo - zaštitom prirode. Ministarstvo zaštite okoliša jasno je podržalo ravnatelja NP Brijuni: "Razvoj turizma u zaštićenim područjima treba biti temeljen na principima održivog razvoja."
Može li predloženo rješenje pomiriti statut nacionalnog parka i razvoja turizma? Može li se postići ta ravnoteža u kojoj je moguće pronaći investitora koji će ulagati velik novac u vrlo ograničenu i kompliciranu priču s neizvjesnim konačnim efektima profita. Rebus je to koji do sada nije uspjela riješiti niti jedna hrvatska vlast između ostalog i zbog toga što nije bila u stanju donositi odluke, posebice ne mudre odluke.
U tom kontekstu moramo priznati da je u pravu gradonačelnik Pule Boris Miletić kad kaže da se iz Zagreba ne može uspješno upravljati imovinom Istrom.
- Svima su puna usta podizanja kvalitete u turizmu i povećanja turističke potrošnje, ali kada država treba nešto konkretno poduzeti, ne napravi se ništa. To se, na žalost, dogodilo i ovoga puta. Smatram da treba sačuvati nacionalni park i dodatno ga sufinancirati prihodima iz turizma, te izgradnju omogućiti u postojećim objektima, dakle bez narušavanja postojećih odnosa izgrađenosti, objašnjava Miletić.

Država loš gospodar
Nastavlja kako je država loš gospodar, a stanje smještajnih i ugostiteljskih kapaciteta na otočju primjer su kako ne treba raditi. Grad Pula je aktivno sudjelovao u svim aktivnostima i odmah podržao ideju Ministarstva turizma, kako bi se konačno podigla kvaliteta smještaja, infrastrukture, sadržaja i općenito, cjelokupne ponude na otočju Brijuni. Ljepota, atraktivnost i prirodni sadržaji Brijuna su na razini šest zvjezdica, a ugostiteljska ponuda na razini jedne ili dvije zvjezdice. To jednostavno ne ide jedno s drugim", izjavio je gradonačelnik Pule za naš list."Da Grad ima ingerenciju nad tim procesima, siguran sam da bi danas na Brijunima imali jedan od najprestižnijih svjetskih brendova te standard ugostiteljske ponude kakav Brijuni zaslužuju. Hotelijer na Brijunima mora biti vrhunski etablirani svjetski brend, to naprosto nema alternative, poručio je nedavno Boris Miletić.

Izvor: www.glasistre.hr