• hr
  • en
  • de
  • it

Bravo za Ston!

Stonske zidine najduže su u Europi i druge u svijetu, ovaj projekt će im dodatno podići vrijednost kao atrakcije.

Ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac, načelnik Općine Ston Vedran Antunica te ravnatelj Središnje agencije za ugovaranje i financiranje Tomislav Petric potpisali su u četvrtak u Stonu ugovore za projekt ''Povijest na zrnu soli'' vrijedne 61,6 milijuna kuna, koji će se većinom financirati iz fondova EU.
Načelnik općine Ston Vedran Antunica istaknuo je kako su stonske zidine najdulje u Europi. Zidine su duge 5,5 kilometara, imaju 40-ak kula i pet tvrđava. Povezuju Ston i Mali Ston. "Ston sigurno ima što za pokazati. Hvala vam svima što ste prepoznali ove naše programe i projekte", rekao je Antunica. Ministrica Žalac rekla je kako je to hvalevrijedan projekt koji će doprinijeti turističkim potencijalima Stona."Stonske zidine kao najduže u Europi i druge najdulje u svijetu, što govori dodatno o potencijalnoj vrijednosti turističke atrakcije, koja će nakon obnove biti vrijedna u općini Ston i Dubrovačko-neretvanskoj županiji i Hrvatskoj. Jako se veselim završavanju i obnovi brojnih tvrđava u sklopu ovog projekta", rekla je Žalac te dodala kako će ovi projekti donijeti i nova radna mjesta.Ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek istaknula je kako je od iznimne važnosti suradnja lokalne samouprave s ključnim partnerima.
"Oni su krenuli u projekt obnove u Stonu vjerujući u potencijale i gospodarskog i turističkog razvoja. Na tom tragu vidimo nastavak ove suradnje koju ste proširili i koju ćete moći ozbiljnije financirati kroz projekt", rekla je Obuljen Koržinek te pohvalila i ostale partnere da se upravo u manjim sredinama pokazuje kako se mogu iskoristiti svi potencijali kulturne baštine. Riječ je o projektu koji je Općina Ston u suradnji s Regionalnom razvojnom agencijom DUNEA-om prijavila na javni poziv za pripremu i provedbu integriranih programa zasnovanih na obnovi kulturne baštine još početkom 2016., a osigurana su bespovratna sredstva 85 posto ukupne vrijednosti projekta, odnosno 48 milijuna kuna.
Na projektu uz Općinu Ston sudjeluje još pet partnera i to Društvo prijatelja dubrovačke starine koje će financirati rekonstrukciju, uređenje i opremanje tvrđava Veliki Kaštio i Koruna, rekonstrukciju i uređenje poteza južnog zida Stonskih zidina te uređenje parka Komarda. Za provedbu obnove i proširenja Stonskog lapidarija bit će zadužena Župa sv. Vlaha, Ston. Projekt predviđa i obnovu Napoleonova puta, u dijelu na području općine. Turistička zajednica Općine Ston zadužena je za promociju projekta kroz turističke sajmove i promotivne materijale, dok će DUNEA biti zadužena za nadogradnju tematske staze ''Pelješac - vinsko carstvo'' te će s općinom operativno provoditi projekt. U projekt je uključen i poduzetnik Natura Dalmatia, koji će nadogradnjom poslovanja nadopuniti projekt, s ciljem bogatije turističke ponude.

Izvor: www.poslovni.hr 

Nagradna igra

Osvojite ulaznice za Zagrebački sajam nautike. Točan termin održavanja sajma je:
  •   16.02.2022. - 20.02.2022.
  •   18.03.2022. - 20.03.2022.
  •   23.02.2022. - 27.02.2022.

E-mail adresa: