• hr
  • en
  • de
  • it

Brankica i Odette prezimit će u Centru u Puli

Dvije glavate želve osvanule su jučer na obali mora u Posedarju, a spašene su zahvaljujući brzoj intervenciji mještana. Do dolaska dr. Marina Mirčete iz veterinarske stanice Puntamika, koja je uključena u projekt zaštite i spašavanja morskih kornjača na području Zadarske županije, mještani su po njegovom naputku kornjače izvukli na suho i utoplili ih dekama.
- Obje su jako pothlađene, ali se ipak nadam da će preživjeti. Ekipa iz pulskog Centra za rehabilitaciju morskih kornjača doći će sutra ujutro po njih, rekao je dr. Mirčeta, s kojim je u Zadar otputovala manja kornjača nazvana Odette, oklopa dugog 65 centimetara, dok je drugoj, Brankici, s oklopom dugim 85 centimetara, privremeni dom pružila Posedarka Brankica Bolić. Odette je dobila ime po talijanskoj državljanki koja je bila uključena u spašavanje, a Brankica, dakako, po Brankici Bolić.
Ova ljubiteljica životinja i vlasnica pizzerije u centru Posedarja već ima iskustvo s glavatim želvama, a i dovoljno veliku posudu za privremeno zbrinjavanje. Brankica je, naime, prije četiri godine na 24 sata udomila glavatu želvu nazvanu Bumbo. Nije joj bilo teško bdjeti nad ovom ugroženom vrstom tijekom cijele noći, što je podrazumijevalo održavanje temperature vode u posudi na 18 stupnjeva Celzijusevih. Kornjača Brankica je, složio se i dr. Mirčeta, dospjela u prave ruke i samim time dobila šansu za preživljavanje.
Od početka ove godine, odnosno u nepuna dva tjedna, na obali mora u Pridrazi, Karinu i Posedarju pronađeno je deset glavatih želvi, što je inače godišnji prosjek. Od tog ukupnog broja, tri su životinje pronađene mrtve, dok je jedna uginula dan nakon spašavanja u pulskom Centru za rehabilitaciju morskih kornjača. Riječ je o najvećem primjerku pronađenom u Jadranskom moru, kornjači nazvanoj Melita, koja je težila preko 130 kilograma, a oklop joj je bio dug jedan metar. Kao uzrok njezine smrti navedena je starost, dok su preostale tri uginule zbog pothlađivanja, dehidracije i iscrpljenosti. Odette i Brankica od sutra će praviti društvo trima srodnicama koje su spašene nekoliko dana ranije u Karinskom moru, a nazvane su Marko, Miroslav i Patricija. Sve tri kornjače srednje su veličine s oklopima dugim između 55 i 65 centimetara.
Dr. Marino Mirčeta nije sa sigurnošću mogao reći što je uzrok jučerašnjeg nasukavanja dviju kornjača u posedarskom plićaku, budući da je temperatura bila daleko iznad nule, a nije bilo ni vjetra. Kako su obje bile pothlađene i iznemogle, za pretpostaviti je da su već dulje vrijeme plutale, odnosno da su krivac za nasukavanje ipak hladnoća i neuobičajeno niske temperature zraka i mora, koje u kontinuitetu traju već 20-ak dana.
Spašeni primjerci ovih ugroženih morskih životinja prezimit će u Puli, a potom će, kad temperatura mora dosegne idealnih 18 stupnjeva, biti čipirane i vraćene u more. Za stručnjake koji proučavaju život morskih kornjača, koje se legu u Egejskom moru i potom kreću na pet godina dug put preko oceana do Floride i natrag, i uginule životinje u dobrom stanju vrijedne su kao dijagnostički materijal.

Izvor: www.zadarskilist.hr