• hr
  • en
  • de
  • it

Bračka ulja najbolja i prije 120 godina!

Pripremajući materijale za Oblica fest Postira 2016., motiviran velikim brojem prijavljenih uzoraka za natjecanje u kvaliteti maslinova ulja, pregledavao sam uoči svečane dodjele priznanja najboljima stare članke koje sam prikupljao godinama i došao do 120 godina starog novinskog članka koji veliča bračke maslinare i kvalitetu bračkog ulja.
Eto zanimljive vijesti za maslinare na svečanosti Oblica festa, ali i za čitatelje Masline. Što o bračkom maslinarstvu i bračkom maslinovu ulju govori ovaj članak napisan prije 120 godina?
Članak je iz 1896. godine, a izvor mu je "Dalmatinsko selo iz prošlosti", str. 55, prof. dr. Stjepo Obad, izdanje Logos Split. U tom članku piše:
"Na međunarodnom natjecanju u kušnji maslinovog ulja u Splitu 1896. priređeno je tridesetak sudova iz Dalmacije i deset iz inozemstva: Italije, Francuske, Alžira i Tunisa. Podijeljeno je više medalja i novčanih nagrada.
Među nagrađenima su Jerko Kugrusović iz Sutivana, Vinko Nazor iz Bobovišća, Urban Gardum iz Makarske, Vinko i dr. Ivan Nazor iz Bobovišća te Ivan Antičević iz Postira. Od šest najboljih ulja na splitskoj kušnji, pet ih je s otoka Brača."
Uz ovaj članak o povijesti bračkog maslinova ulja i bračkog maslinarstva dobra će ilustracija biti ova stara fotografija marende u jednoj od četiri postirske uljare snimljena u ožujku 1935. godine.

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr