• hr
  • en
  • de
  • it

Bračani potegli Mrduju i pobijedili

- „Bračani su potegli Mrduju i pobijedili" - tako je glasila odluka Časnog suda nakon što su Šoltani i Bračani, po osmi put, u splitskom akavtoriju u subotu poslijepodne uprizorili pravi spektakl na moru pod nazivom „Potezanje Mrduje".
Ta odluka izazvala je buru oduševljenja među Bračanima koji su na taj način izravnali račune sa Šoltanima jer sada svaka strana ima po četiri pobjede.
Šoltanski općinsko načelnik Nikola Cecić Karuzić uručio je, na milnarskoj rivi uz zvukove šoltanske limene glazbe i pjesmu bračkih „Kantadura", svojoj kolegici načelnici milnarke općiine Animari Rošin prijelazni pobjednički pokal , a riječ je o nojevom jajetu na kojemu je ucrtna Mrduju.
Taj pehar zamijenio je dosadašnji posjedovni list u kojemu je stajalo da Mrduju godinu dana pripada - pobjedniku.
Ove godine Bračani nisu ništa želejli prepustiti slučaju pa ih je Mrduja ujedinila. Potporu Milnaranima u komandnom brodu dao je načelnik nerežiške i sutivanske općine Lovre Kuščević i Ranko Blažević, bili su tu Supetrani, Postirani i sveprisutni Jerko Rošin sa foto aparatom u ruci. Imal,li su Bračani i međunarodnu potporu jer su za njih navijali Irci, Nijemci, Englezi....
Bio je tu i njemački bračni par Ankica i Andreas Demuth. Pet godina su ljetovali na Šolti i navijali za Šoltane, a ovoga ljeta su stigli na domor u Milnu i postali gorljivi navijači - Bračana.

Šoltane poraz nije puno rastužio, a priliku za popravni imat će već idućeg ljeta.
Jedinstvena je to manifestacija u svijetu u kojoj se dvije strana želi domoći vlasništva nad otokom i to uz pomoć potezanjem konopom iz brodica, isključivo na vesla, snagom mišića. Potezali su iskusni ribari, snažni momci, žene i djevojske u oskudnim kupačim kostimima kao i oni nenavikli na konop i veslo.
Potezanje Mrduje zajednički su osmislili općine Milna i Šolta te njihove turističke zajednice ponudivši na turistički način legendarnu i nikada do kraja ispričanu priču o potezanju otočića Mrduja koji je podjednako udaljem od Brača i Šolte.
Među brojnim brodovima i brodicama posebno je bio zapažen leut „Slobodne Dalmacije" koji je , godinama usprkos, plijenio svojom ljepotom i linijom. Posadu je predvodio predsjenik uprave Miroslav Ivić, a uz njega su bili novinari, članovi udruge Cronaves i omiški kalafati. Na upit za koga navijaju odgovorili su: „Pa, za bodule".
Uz otočić Mrduja vezana je legenda o svađi Bračamna i Šoltana koji se nisu mogli dogovoriti čija je pa su je jedni i drugi vezali konopom i potezali na svoju stranu. Do danas je ostala uzrečica: Il se Mrduja priteže il se konop rasteže.
Tako su za vaijeke vijekova, kad je u pitanju Mrduja, ostali nerazjašnjeni imovinsko-pravni odnosi ozmeđu Šoltana i Bračana.

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr