• hr
  • en
  • de
  • it

Bračani čekaju dozvolu

Želja djelatnika i uprave Aerodroma Brač da na svojoj pisti mogu primiti i avione s više od sto putnika, napokon se i obistinila, pa je ovoga tjedna prvi put signalizirano slijetanje zrakoplovu tipa embraer 190.

Iz Bruxellesa je na naš najveći otok pristiglo 112 putnika i pet članova posade, što je tek početak povezivanja Brača i belgijske destinacije TUI-jevom flotom.
- Povijesni je ovo događaj za naš aerodrom i otočni turizam, jer napokon možemo primiti veće avione, kao što su airbusevi 318 i 319, čime, osim prijevoza turista direktno do Brača, znatno rasterećujemo i splitsku zračnu luku - zadovoljno nam zbori Tonči Peović, direktor bračkog aerodroma, pa pojašnjava dalje:
- Do kraja tjedna čekamo i službenu uporabnu dozvolu za produžetak piste koji smo napravili, a nadamo se i brzoj reakciji Agencije za civilno zrakoplovstvo kako bismo ubrzali postupak dobivanja međunarodne objave.
Naime, uvriježeno je da se 72 dana čeka na obavijest svih sudionika u međunarodnom zračnom prometu o izmjenama i poslovanju, od novih tehnologija, usluga... No to bi značilo Bračanima da bi tek početkom kolovoza imali službenu međunarodnu obavijest.

A tada je sezona već pri kraju...
- Očekujem razumijevanje Agencije, čime bi stavili krunu na naš projekt i ulaganje u aerodrom vrijedno 5,5 milijuna kuna. Naime, dogradnja piste, duge 1440 metara, na sadašnjih 1760 metara omogućila nam je primanje većih aviona, a time i povećanje broja putnika - govori nam dalje Peović, te dodaje kako već sada imaju dogovoreno zračno prometovanje s TUI-jem za Bruxelles do rujna, a od 13. lipnja kreću i letovi i iz francuskog Deauvillea.
- U tijeku su pregovori i s drugim zračnim prijevoznicima, Norvežanima koji će do Brača letjeti iz Londona, pa njemačkim i skandinavskim aviokompanijama. Sad kad imamo bolje uvjete i mogućnost slijetanja zrakoplova do 150 putnika, mnogo je zainteresiranih. Ovim ulaganjem sada će na najvišu hrvatsku zračnu luku, kako Braču tepaju "hrvatski Katmandu" zbog nadmorske visine od 541 metra, moći sletjeti i bombardier C100 i C300, pa spomenuti airbusevi 318 i 319, uz fokker 70 i 100, te embrier 170 i 190. Produženje piste, a radi se u cijelosti o investiciji Jake Andabake, vlasnika hotelske kuće "BlueSun", urodit će višestrukim povećanjem zračnog prometa. Naime, aranžman samo s TUI-jem rezultirat će dovođenjem na Brač novih 30.000 putnika, što je dvostruko više od lanjske, i to rekordne, sezone.

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr