• hr
  • en
  • de
  • it

Božava na Dugom otoku

Mala pitoma luka na sjeverozapadnom dijelu Dugog otoka. Ostaci utvrđenih naselja potječu iz doba Ilira. Prvi put se spominje u pisanim dokumentima iz 1327. godine pod nazivom Bosane.
Božava, mjesto mira, kristalnoplavog mora, lijepih uvala okruženih borovim šumama. Tu vas čekaju dobri domaćini i ukusni domaći specijaliteti. Tu je vaš rajski kutak za odmor i opuštanje, razonodu i druženje.
Rijetko viđena ljepota, oivičena borovom šumom, načičkana restoranima ponad kojih se izdiže kameni zvonik, Božavu čini poželjnom kao i Afroditu.

Gdje pristati u Božavi:
◦ kod hotela (jugozapadno dio obale). Dubina je oko 4 metra, pristajanje bočno. To je ujedno i sezonski granični prijelaz.
◦ na sjeveroistočnom dijelu obale - bočni vez, dubina oko 4 metra.
◦ s unutarnje strane lukobrana. Zbog male dubine pri lukobranu, jedrilicama se preporuča vez provom. Na lukobranu se nalaze ormarići sa strujnim priključkom i instalacijom za punjenje tankova vodom. Vez se naplaćuje. Također postoji i tuš na rivi. Na murinzima ima mjesta za 45 plovila.

Luka Božava nije sigurna po jakom jugu, a u tim je uvjetima more unutar luke jako uzburkano. Također, uplovljavanje i isplovljavanje u tim je uvjetima opasno.
Za ljetnih nevera vjetar je u luci izuzetno snažan pa treba pripaziti pri osiguranju plovila na vezu.
U ostalim vremenskim uvjetima Božava je sigurna luka.

Više informacija i planova o Božavi možete saznati u našoj rubrici Odredišta - http://www.adriaticsailor.com/luka_bozava/sailing_adriatic/5/charter_portal/3004/602/HR

Izvor nautičkih planova na AdriaticSailoru: Karl-H. Beständig "808 LUKA I UVALA - Hrvatska, Slovenija i Crna Gora"