• hr
  • en
  • de
  • it

Boravišne pristojbe neće se mijenjati niti iduće godine

Boravišne pristojbe u Hrvatskoj za 2016. ostaju na razini ovogodišnjih, odlučila je hrvatska Vlada, donijevši kao i svake godine uredbu o utvrđivanju visine boravišne pristojbe za iduću godinu. 
Vlada je tu uredbu donijela na sjednici 8. srpnja, dva dana kasnije, 10. srpnja objavljena je u Narodnim novinama i na snagu stupa osmog dana od objave.
Iako se već prošlog ljeta pričalo o mogućnostima da se visine boravišne pristojbe korigiraju za 2016., ipak se nisu promijenile u odnosu na ovu godinu, a za promjene će trebati pričekati tri nova turistička zakona, uz zakone o turističkim zajednicama i turističkim članarinama, i onaj o boravišnoj pristojbi.
Boravišna pristojba u sadašnjim iznosima postoji od 1999., a pod jednakim uvjetima plaćaju je domaći i strani turisti, kao i građani koji pružaju ugostiteljske usluge smještaja u domaćinstvu i seljačkom domaćinstvu po krevetu i kamp jedinici.
Kako za ovu i prijašnje godine, tako i za 2016. godinu, slijedom Vladine uredbe, iznosi boravišne pristojbe ostaju isti i za iduću godinu te je turisti plaćaju ovisno o razdobljima glavne, pred i posezone te izvan sezone, kao i prema razredu turističkog mjesta (A, B, C, D i ostala) od najmanjih 2 kune po osobi i noćenju do najviših 4 do 7 kuna u glavnoj sezoni.
Boravišna pristojba za osobe u domaćinstvu koje pružaju ugostiteljske usluge smještaja utvrđuje se i za 2016. u iznosu od 300 kuna po krevetu i kamp jedinici u A razredu turističkog mjesta, u B razredu 255 kuna, u C 210 kuna, a u D razredu, u što ulaze i nerazvrstana turistička mjesta, najmanjih 150 kuna.
Vlasnici kuća ili stana za odmor za sebe i članove obitelji boravišnu pristojbu mogu platiti u paušalnom iznosu, a neke su kategorije turista i oslobođene tog plaćanja.
Odluči li se za paušalni iznos, vlasnik kuće ili stana za odmor, ovisno o razredu turističkog mjesta, plaća za prva dva člana od 30 do 60 kuna (po osobi), a za svakog sljedećeg člana od 12 do 25 kuna (po osobi).
U paušalnom iznosu pristojbu plaćaju i vlasnici ili korisnici plovila za sebe i za sve osobe koje noće na tom plovilu (nautičari), a pristojba ovisi o duljini plovila i vremenskom razdoblju i kreće se od 150 kuna (za plovila 5 do 9 metara i do osam dana) do najviše 1.700 kuna (za plovila preko 20 metara i do jedne godine).
Prihod od boravišne pristojbe, prema važećem zakonu, raspodjeljuje se turističkim zajednicama općina, gradova i županija te Hrvatskoj turističkoj zajednici (HTZ), a iznos dijela te pristojbe koji se uplaćuje na posebni račun HTZ-a od 2,5 posto od ukupno uplaćenih sredstava namjenski se koristi za razvojne projekte i programe kreiranja novih turističkih programa u turistički nerazvijenim područjima.

Izvor: www.poslovni.hr