• hr
  • en
  • de
  • it

Bogati njemački brodograditelji otkrili planove za Hrvatsku

hr

Koncesionar za luku nautičkog turizma u riječkom Porto Barošu je trgovačko društvo ACI- Gitone u zajedničkom vlasništvu ACI-ja i njemačkog Lürssena, u kojem svaka od tvrtka ima 50-postotni udjel.

Novouređeni poslovni prostori u kojem su smještene tvrtke iz Lürssen grupe u maritimnoj industriji u petak su svečano otvoreni u zgradi putničkog terminala u riječkoj luci. Kako je rečeno, Lürssen grupa otvara još jedan ured na Kvarneru kako bi dodatno unaprijedila svoje poslovanje s luksuznim megajahtama.
U uredu u Rijeci je centar za dizajn jahti te za razvoj, istraživanje, inovacije i investicije u maritimnoj industriji, a u njemu radi oko 100 hrvatskih stručnjaka, navela je izvršna direktorica Lürssen Design Center Kvarner Teuta Duletić, dodavši da se nada da će Rijeka i Hrvatska postati centar izvrsnosti u brodogradnji.
Ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac ocijenila je da Rijeka i Hrvatska zahvaljujući ulaganjima Lurssen grupe postaju centar izvrsnosti u maritimnoj industriji za cijelu Europu. Grupacija Lurssen donosi vrijednosti kao što su inovativnost, povezivanje tradicionalnog poslovanja s novim tehnologijama, ulaganje u ljudske potencijale te otvaranje radnih mjesta za hrvatske stručnjake, što Vlada posebno pozdravlja, kazala je.

Navela je da je današnja svečanost logičan nastavak poslovanja te grupacije, koje je povezano i s budućom lukom nautičkog turizma, Porto Barošom, najvećom investicijom u nautičkom turizmu u Hrvatskoj. Otvaranje te riječke marine, u koju će biti uloženo 360 milijuna kuna, planira se 2025. godine.

Lovro Bačić otkriva: Evo kako sam smršavio 60kg u 3 mjeseca!Lovro Bačić otkriva: Evo kako sam smršavio 60kg u 3 mjeseca!
Koncesionar za luku nautičkog turizma u riječkom Porto Barošu je trgovačko društvo ACI- Gitone u zajedničkom vlasništvu ACI-ja i njemačkog Lürssena, u kojem svaka od tvrtka ima 50-postotni udjel.
Ministrica je nastavila da je nautički turizam u Hrvatskoj dosegnuo visoku razinu, navodeći da je u segmentu čartera do sada je ostvareno 107 posto više noćenja u odnosu na isto razdoblje lani, a usporedbi s istim razdobljem u 2019. ostvareno je 85 posto noćenja.
Najavila je da će strategija održivog turizma do 2030. uskoro biti dovršena te da će u javnom savjetovanju, nakon jučer objavljenog poziva za javnu infrastrukturu, uskoro biti objavljen i poziv za investicije u privatnu infrastrukturu, vrijedan milijardu i 250 milijuna kuna.

Suvlasnik Lürssen grupe Peter Lürssen rekao je da su im potrebni stručnjaci koji mogu raditi na zahtjevnim projektima.
Želimo da Rijeka bude međunarodno prepoznata kao jedno od vodećih mjesta za inovacije u maritimnoj industriji i zato ulažemo u istraživanje i razvoj u u Rijeci, u suradnji s riječkim Sveučilištem, drugim međunarodnim tvrtkama i našim uredima u Njemačkoj, rekao je.

Lürssen grupa je u Hrvatskoj od 2020. godine, u Njemačkoj djeluje više od 140 godina, a predvodi ju četvrta generacija iste obitelji. Specijalizirana je za dizajn i proizvodnju jahti, brodova i plovila obalne straže, kao i za usluge nakon prodaje - popravke, održavanje i logističke usluge.

Izvor: Poslovni.hr