• hr
  • en
  • de
  • it

Bitka za zapadnu obalu u Splitu

Splitske su se vlasti nedavno pohvalile zaradom većom od 200.000 kuna na zapadnoj obali. Toliko se, naime, uprihodilo tijekom svibnja i lipnja.
Ajde de, nije to bogzna kakav novac, ali veseli činjenica da se počelo privređivati (i) na takav način. No, Rijeka je "otplovila i koju milju dalje" kad je u pitanju iskorištavanje činjenice da nautički turizam strelovito raste, jer baš su vlasnici (mega)jahti turisti najdubljeg džepa od kojih i Grad Rijeka, ali i svi Riječani koji imaju bilo kakav kontakt s turizmom, imaju koristi.
Zato su osigurali privezišta na pontonima kojima su vrlo jednostavno proširili postojeće lučke kapacitete, a sve prema ideji Splićanina dr. Srećka Favre, stručnjaka za nautički turizam.
- To što su Riječani napravili može se bez ikakvog problema realizirati i na zapadnoj obali. Riječ je o pontonu dimenzija 80 puta 100 metara koji bi se usidrio u akvatoriju ispred zapadne obale, između ACI-ja i svjetionika kod Lučke kapetanije. Uz njega bi se mogli privezati brodovi dugi do 30 metara s unutarnje strane, a s vanjske strane pontona i plovila veća od 100 metara. Bilo bi mjesta otprilike za 35 većih i 25 manjih jahti - objašnjava dr. Favro, koji je s projektom podrobno upoznao Gorana Kovačevića, splitskoga dogradonačelnika, a dobije li zeleno svjetlo u Banovini, Grad bi od pontonskog privezišta zarađivao najmanje pet puta više nego sada!
- Ponton bi bio tu od svibnja do kraja listopada, kada, zbog turističke sezone, i postoji potreba za takvim vezovima. Nakon toga bi ga se uklonilo jer počinje doba kad puše jugo, koje može stvarati probleme - kaže Favro i dodaje da bi korisnicima vezova na raspolaganju bilo sve što im treba: voda, struja, odvoz smeća, što danas na zapadnoj obali nije slučaj, a svakoga tko bi se privezao dočekivale bi hostese.
- One bi im bile na raspolaganju za sve informacije, a vremenom bi se tu nudio i cijeli niz usluga, kao što je, recimo, prodaja opreme za nautičare, a ne samo ugostiteljske, kako se to radi i u marinama na Azurnoj obali, Floridi, Sardiniji, s čijim sam se funkcioniranjem dobro upoznao na licu mjesta.
Brodovi bi bili vezani tako da bi njihovi vlasnici imali intimu, odnosno, nemoguće bi bilo da netko s kopna vidi što se događa na brodu, što sada na novoj obali nije slučaj jer su vezani bočno uz obalu. Uostalom, tako ih se puno manje može privezati nego da su okrenuti krmom prema kopnu, pa je i brodova manje jer je prostor ograničen, a zarada skromna - kaže naš sugovornik.
- Ja sam elaborat darovao Gradu i volio bih kad bi projekt zaživio u praksi, na zadovoljstvo gradske uprave i građana. Činjenica je da u Splitu nedostaje privezišta svih vrsta, od onih za najmanja plovila do megajahti, a na pontonima pred lukom i to bi se dalo riješiti, tako da bi se točno odredilo gdje se koji brodovi, prema njihovoj veličini, mogu vezati - veli Favro, koji je uvjeren da će Split idućih godina postati i značajno nautičko središte.
- Turista je sve više, a nerijetko uplovljavaju u Split i svojim brodovima, no, nažalost, zna se dogoditi da se nemaju gdje vezati. Što prije treba početi s pripremama gradnje marine na Duilovu, koja je tamo i predviđena Prostornim planom, a ona će se savršeno nadovezivati na postojeće nautičke kapacitete u Postirima, Pučišćima i Makarskoj.
U županijskom akcijskom planu, koji se bavi razvojem nautičkog turizma, sve je vrlo ambiciozno zamišljeno i postoji dobra volja da se to i realizira, pa se nadam da će i u Banovini razmišljati na isti način. Kad jednom bude gotova brza cesta Trogir - Omiš, marina na Duilovu postat će ključna splitska nautička točka - mišljenja je Favro.
Što o svemu kažu u Banovini? Dogradonačelnik Kovačević potvrdio je glasnogovornici Ani Djeldum da je upoznat s projektom koji je dr. Favro ponudio Gradu, a splitski gradonačelnik Ivo Baldasar izričito je protiv njega.
- Zapadna obala nije namijenjena za luku nautičkog turizma, a postavljanje pontona pred njom bilo bi baš to - uvođenje marine na mala vrata - kazao je gradonačelnik Baldasar. Je li ova izjava uvod u žestoku raspravu na idućoj sjednici Gradskog vijeća Splita?


‘Takav privez je nezakonit'
- Naša luka nije luka nautičkog turizma i zato taj projekt ne dolazi u obzir jer bismo njegovom primjenom kršili zakon. Mi sada, sukladno zakonu, možemo naplaćivati samo komunalije za privez na bitvama i zbog toga brodovi mogu pristajati samo bočno. Osim toga, mi ne možemo postavljanjem nikakvih pontona zatvarati ulaz u ACI. Pontoni su nakratko bili tu za vrijeme "Boat showa", ali su poslije uklonjeni - kazao je Perislav Bonačić, direktor tvrtke "Splitska obala".

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr