• hr
  • en
  • de
  • it

Bitka za Marinu Zadar

Već nekoliko godina traje rat za jednu od najatraktivnijih marina u Hrvatskoj. Smještena je u samom središtu Zadra, ali zbog neriješenog pitanja koncesije stoji projekt njezine modernizacije.

Država je još 1. kolovoza 2014. raspisala javni natječaj na koji su se javili turska Dogus grupa, hrvatski konzorcij Porto Jadera, ACI i Marina Hramina. Međutim zadarska tvrtka Tankerkomerc, koja upravlja marinom od 1982., na sve moguće načine koči dodjelu koncesije. I kad se činilo da je trakavici došao kraj, dogodio se novi obrat.
Iako za Marinu Zadar Tankerkomerc u 25 godina nije platio državi ni kune naknade, pozvali su se na svoja ulaganja od 40 milijuna eura tražeći konverziju prava korištenja u pravo na koncesiju. Ušli su u sudski spor s državom koji su izgubili te je Trgovački sud presudio da moraju vratiti marinu u državno vlasništvo jer je riječ o pomorskom dobru od nacionalnog interesa.
Nakon toga je Vlada u kolovozu 2014. raspisala javni natječaj za 30-godišnju koncesiju, na koji su se javila četiri investitora. Međutim Tankerkomerc se žalio Upravnom sudu u Splitu, što je blokiralo natječaj sve do svibnja ove godine.
Za sve to vrijeme zainteresirani investitori su snažno lobirali prema Vladi da presiječe zadarski čvor. U rujnu prošle godine istekle su im i bankarske garancije koje su naknadno obnovili. Kad je sudska trakavica konačno završila, bili su uvjereni da će se stvari pokrenuti, ali i dalje se ništa ne događa.
'Svi sudovi su potvrdili da nema nikakvih prepreka daljnjem odvijanju natječaja. Resorno ministarstvo uputilo nam je pismo ističući da postupak ide dalje. Međutim i dalje se ništa ne događa - sjednica povjerenstva se ne saziva. Potencijalni investitori već su sada u velikom gubitku. Bankarska jamstva koja smo pribavili istekla su, uloženo je puno vremena i novca, a pomaka nema. Štoviše, resorno ministarstvo preporučilo nam je da produžimo bankovna jamstva i povećamo investiciju, a kada smo to napravili - opet se ne događa ništa. Država riskira višemilijunske štete, a Marina Zadar ostaje jedina velika hrvatska marina s neriješenim pitanjem koncesije', rekao je za tportal Hrvoje Panjol iz hrvatskog konzorcija Porto Jadera.
Na naš upit iz Ministarstva mora, prometa i infrastrukture pojasnili su što se dogodilo i zbog čega natječaj i dalje stoji.
'Tijekom rujna ove godine Državno odvjetništvo Republike Hrvatske (DORH) obavijestilo je Ministarstvo o podnošenju zahtjeva za izvanredno preispitivanje zakonitosti presude Visokog upravnog suda Republike Hrvatske, a kojom je presuđeno u korist Republike Hrvatske i trenutno se provode konzultacije s DORH-om oko daljnjeg postupanja', poručili su iz Ministarstva.
Kad će DORH okončati svoje izvide, nije poznato. Iz Tankerkomerca su potvrdili kako su oni podnijeli zahtjev. Jedan od argumenata im je taj da Ministarstvo nije bilo ovlašteno donijeti rješenje kojim se odbija konverzija prava korištenja u koncesiju, nego da takvu odluku donosi Vlada i da o Marini Zadar uopće ne postoji spis upravnog postupka.
Zadarska tvrtka na Trgovačkom sudu je zatražila i obeštećenje za svoja ulaganja od 40 milijuna eura u marinu, a podnijela je i ustavnu tužbu zbog nepravičnog suđenja.
Tankerkomerc već godinama grca u dugovima. Firma je prošla kroz predstečajnu nagodbu, ali nije uspjela stati na noge. U trenutku pisanja ovog teksta računi su joj blokirani više od 55 dana. Najveći pojedinačni dioničar je zadarski poduzetnik Božo Jusup, koji je i predsjednik Nadzornog odbora.

Izvor: www.tportal.hr