• hr
  • en
  • de
  • it

Biograd i ove godine očekuje rekordne turističke brojke

Iako je turizam u gradu Biogradu u stalnom usponu, jer je evidentno da se porast broja gostiju i broja ostvarenih noćenja godinama konstantno povećava, uvijek može bolje, bogatije, raznovrsnije

Naime, stalna intencija da turistička sezona preraste u turističku godinu nastavlja se i dalje, novim zamislima, programima i sadržajima na kojima se intenzivno radi. Potvrdila je to i Ivana Kulaš direktorica Turističke zajednice Grada Biograda.
"Recimo na samom početku da je u prvih pet mjeseci ove godine u gradu Biogradu evidentirano 29.300 dolazaka a koji su u tom periodu ostvarili 85.200 noćenja. Porast je to u odnosu na prošlu godinu 30% u broju dolazaka i 6 % u broju noćenja. No uz to raduje i činjenica što dolazi do povećanja upravo u ovom predsezonskom razdoblju, što dokazuje da sve veći broj gostiju uz more i sunce, zanimaju i dodatni sadržaji odnosno da su sve više fokusirani na aktivni odmor a čemu i mi nastojimo posvetiti još više pozornosti", kazala je ona.
Mogli bismo reći da je ovogodišnji jači priliv gostiju zabilježen kroz manifestaciju "Slovenski vikend" koja je organizirana u suradnji s nekoliko slovenskih gradova i općina a održala se od 27. travnja do 1.svibnja. Upriličen je niz sportsko rekreativnih događanja od utrka, regate, šetnje do Fun Parka i slično, što je pokazalo se da je aktivni i dobro organizirani odmor itekako zanimljiv za mnoge turiste. Na tom planu slijedi i jedna posve nova i posebna priča pod nazivom "Avanture a la carte".
Ideja nagradne igre Avantura a la carta pokrenuta je unutar projekta Hrvatske turističke zajednice PPS Hrvatska 365, još prije dvije godine a koja do danas u nas nije u potpunosti zaživjela. Ova zabavno edukativna igra zapravo je maštovit i interaktivan vodič koji kroz rješavanje zagonetki turiste vodi u razgledanje pet odredišta Biogradske rivijere-Biograda na moru, Pašmana, Tkona, Pakoštana te Sv. Filipa i Jakova. Način je to da se turistima (avanturistima) omogući da na jedinstven način dožive atraktivan prostor koji u svojim granicama objedinjuje jezero, more, otoke, plodna polja, vidikovce, izvore vode, kulturne spomenike, kao i PP Vransko jezero te posebno ornitološki rezervat. Sve to s ciljem da dožive destinaciju na jedan posve drugačiji način. Točnije da povezivanjem najatraktivnijih lokaliteta-prirodnih, povijesnih, kulturnih i svih naših mikrolokacija uz ostalu turističku ponudu ova nagradna igra bude dodatni motivator za dolazak turista na prostor naše destinacije u vrijeme prije i poslije pune turističke sezone.
Svakako vrijedi naglasiti kako će se uskoro digitalizirati turistička ponuda kroz mobilnu aplikaciju tvrtke "Pointers" koja pruža informacije o turističkim odredištima, događajima, mjestima za otkriti, restoranima, kulturnim i povijesnim znamenitostima, a koje će se na jedan suvremeni način predstaviti globalnom tržištu.
Na pitanje o kulturnom ljetu i sadržajima koje ono donosi direktorica Kulaš je kazala kako će neke od tradicionalnih biogradskih ljetnih manifestacija ostati ali bit će i novih i drugačijih. Jednu od većih promjena doživio je nadaleko poznat "Biogradski stol". On se naime godinama održavao na samoj rivi točnije poluotoku i to početkom lipnja, te bio simbol za početak pune turističke sezone u gradu Biogradu.
Ove godine međutim Turistička zajednica grada, Grad Biograd i hotelska kuća "Ilirija" d.d. koji su i glavni organizatori odnosno nositelji ovog projekta, zajedno su odlučili da se ta manifestacija održi nešto kasnije točnije od 22. do 24. lipnja, te da se njezino održavanje preusmjeri na prostor biogradske šetnice i bazena hotelskog kompleksa "Ilirija", i to pod nazivom "Gastro Biograd".
Uz ovu prvu veću ljetnu turističku manifestaciju i ove će se godine održati popularna "Biogradska noć", folklorni i mažoret nastupi, ali će biti i niz manjih feštica kako bi se program odvijao kontinuirano, te svaki dan pružao izbor zabave i razonode u večernjim satima.
Nastavit će se Music street festival, koji se prošloga ljeta pokazao kao zanimljivo događanje jer su se duž biogradske rive ali i na drugim lokacijama u gradu, mogle čuti najrazličitije glazbene izvedbe uličnih svirača.
"Stoga ako pitate kakva su očekivanja od ovogodišnje sezone, ona su više nego dobra, pogotovo budu li vremenske prilike pogodne za ljubitelje mora i sunca. No, jednako tako naša očekivanja usmjerena su i na poslijesezonsko razdoblje, gdje ulažemo velike napore bolje iskorištenosti kapaciteta izvan špice sezone", kazala je direktorica Kulaš.

Izvor: www.ezadar.rtl.hr