• hr
  • en
  • de
  • it

Benzinska u Marini Veruda još zatvorena

Benzinska crpka u Tehnomontovoj Marini Veruda u Puli do daljnjeg je zatvorena, izvijestio je direktor marine Sean Lisjak, dodavši da se mirno okončanje nastalog spora ne nazire.
Po njegovim riječima, Uprava Ine očitovala se na zahtjev Tehnomonta da se riješe problemi oko koncesije te da se napokon potpiše ugovor o potkoncesiji, koji Ina sve ove godine nije imala, ponudivši iznos o kojem "nije vrijedno pričati".
Podsjetimo, Ininu benzinsku pumpu u Marini Veruda privremeno je zapečatila inspekcija Ministarstva mora, prometa i infrastrukture jer nema koncesiju za obavljanje djelatnosti koju na ovom prostoru obavlja 26 godina.

U obrazloženju inspekcijskog nadzora, koji je u ime resornog ministarstva obavila Lučka kapetanija, stoji da Ina godinama ne plaća koncesiju i praktički radi protuzakonito. Lisjak tvrdi da je financijska policija dala jasne parametre koliko je koncesija trebala iznositi.
- Financijska policija utvrdila je da je koncesija trebala iznositi oko 400 tisuća kuna i od toga ne smijemo odstupati. Ina je ponudila mizernih 10 posto od iznosa utvrđenog financijskim nadzorom i mi se nikako ne možemo složiti s time.

Za nas su parametri financijske policije temelj eventualnog dogovora jer bismo se u protivnom ubrzo opet našli u položaju da iz svojih sredstava plaćamo zbog toga što je netko obavljao djelatnost i ostvarivao profit, a da za to nije imao pravnu osnovu. Ovdje se radi o iznosima na kojima će inzistirati i buduće financijske kontrole i bilo bi krajnje neodgovorno da prihvatimo prijedlog Ine, svjesni da ga nadležna tijela neće prihvatiti, kaže Lisjak.

- Posebno se ne možemo složiti s tim da se iznosi najamnine i koncesije za prethodno razdoblje trebaju primijeniti i na naknadu za to razdoblje jer je to u suprotnosti s izvješćem financijske policije. Ina smatra da trebamo platiti zbog toga što su oni radili bez pravne osnove, a sve u ime navodno partnerskih odnosa.

I dalje smo spremni za razgovore. No s obzirom na udaljenost naših početnih pozicija, realno je pitanje mogu li oni uspješno završiti. Da bismo spasili ovu sezonu, razmatramo mogućnost ambulantne prodaje s nekim drugim dobavljačem goriva da naši gosti, ali i sugrađani koji su koristili pumpu u našoj marini, ne bi ostali zakinuti.

Ako Ina odbije daljnju suradnju, postoji mogućnost da preregistriramo tvrtku i sami otvorimo benzinsku pumpu na istom mjestu, zaključio je Lisjak.
Kako bilo, naši će ribari i dalje morati tankati spremnike svojih brodova na pulskoj rivi, u Rovinju ili pak u Nerezinama na Velom Lošinju. Benzinska pumpa na rivi u Malom Lošinju također je zatvorena zbog onečišćenja okoliša.

Ina: U tijeku su pregovori s vlasnikom koncesije
"Ina poduzima odgovarajuće aktivnosti da bi benzinska postaja u Marini Veruda nastavila s radom. Stoga smo nakon višekratnih kontakata s predstavnicima Marine Veruda, te nakon pomne analize sličnih lokacija, napravili i prijedlog rješavanja međusobnih odnosa kroz ugovorni odnos, koji bi u interesu potrošača, Ine i Marine Veruda omogućio što skoriji nastavak rada benzinske postaje.
U tijeku su pregovori s vlasnikom koncesije na toj lokaciji. Što se tiče zaposlenika te postaje, radimo na optimalnom rješenju za svakog ponaosob prema uobičajenoj praksi, što konkretno znači da će zaposlenici biti raspoređeni na najbliže lokacije, benzinske postaje, prema mjestu stanovanja", stoji u priopćenju Ine.

Izvor: www.glasistre.hr