• hr
  • en
  • de
  • it

Bambi treći nakon prvog dana Miamia!

Ivan Kljaković Gašpić treći je nakon prvog dana regate Svjetskog kupa u Miamiu, Tonči Stipanović nalazi se na 14. mjestu, a Luka Mratović na 35. Izazovan prvi dan, s prolaznim neverama i jakim vjetrom.Delta Lloyd Regatta 2011 - © Sander van der BorchMiami je prvog dana natjecanja na drugoj regati ovosezonskog Svjetskog kupa ponudio izazovne uvjete za jedrenje, jak vjetar, na udare 30 čvorova, s povremenim prolomima oblaka, izmijenjivali su se pljuskovi i sunce. Dva plova su održana za većinu klasa, za skiffove i katamarane je vjetar bio malo prejak, pa nisu sve odjedrili, primjerice ženske posade u 49er FX-u su odradile samo jedan plov, i to je od 40 posada na startnoj liniji samo njih osam stiglo do cilja. Za ove klase je zasigurno bila upitna odluka sudaca da se uopće isplovi. U deset olimpijskih i tri paraolimpijske discipline nastupa oko 850 jedriličara iz 63 zemlje.
Ivan Kljaković Gašpić u tim zahtijevnim uvjetima ponovno je pokazao da je maksimalno spreman. Upisao je osmo i drugo mjesto i nakon dva jedrenja nalazi se na visokom trećem mjestu poretka klase Finn. Prvi je Biritanac Giles Scott koji bilježi zaista nevjerojatan niz. Nije izgubio regatu zadnjih 15 mjeseci, strašna dominacija. Scott je pobijedio oba jedrenja prvog dana Miamia.
- Jedrenje je bilo nezahvalno, jer je vjetar dosta mijenjao smjer, naročito u prvom plovu sam se malo izgubio, možda sam bio malo pospan. Drugi plov sam puno bolje startao, odmah sam bio među vodećima. Giles i ja smo se odvojili od flote i do samog cilja smo vodili duel, on je uspio ući prvi, ali to dokazuje da sam zaista kvalitetan i dobar. Cilj ove regate je ostati u vrhu, koje mjesto me zadovoljova je teško reći, nije špica forme ni sezone, želim samo započeti godinu s dobrim i kvalitetnim jedrenjem i ne zamarati se previše s rezultatima - rekao je Ivan.
U Laseru Tonči Stipanović bio je osmi i 12., što mu je donijelo 14. mjesto u floti od stotinjak kormilara.
- Nije baš očekivani početak regate, ali recimo da je solidan. Imao sam problema s kormilom koje je dosta staro, puknuo mi je dio opreme u prvom plovu, tako da sam zadovoljan što sam uopće došao do cilja - komentirao je Tonči.
Poveo je Brazilac Bruno Fontes.
Daskaš Luka Mratović je otprilike na polovici svoje flote, na 35. mjestu. Prvi je Francuz Loius Guard, pobjednik premijernog finala Svjetskog kupa u Abu Dhabiu krajem studenog.
Redom poznata imena su u vrhu svih disciplina. U muškom 470 poveli su Britanci Patience i Willis, u ženskoj konkurenciji iste klase Novozelanđanke Aleh i Powrie, među daskašicama Amerikanka Merion Lepert, među skiffovima Novozelanđanke Maloney i Meech, te Španjolci Botin i Lopez, za Radialke zasad nisu objavljeni rezultati.

Izvor: www.hjs.hr