• hr
  • en
  • de
  • it

Bajs: Cilj nam je i u 2012. biti dvostruko bolji od konkurencije

Akcijski plan za pripremu sezone 2012., neovisno o rezultatima izbora, mora biti donesen na vrijeme jer i dogodine želimo očuvati svoj udjel na europskom turističkom tržištu. Vrijednost promidžbe iznosit će 35 milijuna eura, naglašava ministar turizma

Neovisno o rezultatima predstojećih izbora, aktualna vlada i Ministarstvo turizma kreću u pripremu sljedeće godine da bi se na vrijeme i kvalitetno odradili najvažniji turistički sajmovi koji se u pravilu održavaju u prvim mjesecima kalendarske godine.
Hrvatska će i sljedeće sezone, prema riječima Damira Bajsa, ministra turizma, tijekom sastanka održanog u četvrtak na temu pripreme turističke 2012., nastojati zadržati dosadašnje stope rasta. Europa bi, naime, prema prognozama Svjetske turističke organizacije, dogodine mogla imati rast prometa od pet posto, dok bi za našu zemlju, naveo je Bajs, svaki rast iznad te stope bio dobar i poželjan.
»Akcijski plan za pripremu sezone mora biti donesen na vrijeme, jer i dogodine želimo očuvati svoj udjel na europskom turističkom tržištu. Isto tako, nastojat ćemo vratiti hrvatskoga gosta na Jadran, ali i agresivnije pojačati promidžbu na dalekim tržištima poput kineskog, japanskog ili indijskog. Nastojat ćemo poraditi i na produljenju pred i posezone. Mjere za pripremu 2012. ponovo će ići u tri smjera: dio mjera bit će posvećen međunarodnom tržištu, dio domaćem, a treći set mjera usmjerit će se na razvoj ovdašnjih nerazvijenih područja«, najavio je Bajs.
Vrijednost promidžbe za sljedeću godinu iznosit će oko 35 milijuna eura. Samo na temelju ugovora s partnerima - odnosno suradnjom javnog i privatnog sektora - u Hrvatsku bi putem putničkih agencija trebalo stići četiri milijuna turista, odnosno dva milijuna putem aviokompanija. Ministar je ustvrdio i da će se tijekom 2012. Hrvatska na međunarodnoj sceni boriti s najjačima, sa zemljama poput Francuske, Španjolske, Italije i Grčke koje se ni prošle ni ove godine nisu uspjele vratiti na brojke iz dosad najuspješnije 2007. godine. S druge strane, kaže Bajs, Hrvatska je u razdoblju od 2007. do 2010. zabilježila rast stranih turističkih dolazaka od 4,8 posto.
Nesporno je, međutim, da aktualnu sezonu, koja će po ministru biti najbolja u povijesti, treba odraditi do kraja. Špica je, kaže, prošla na najbolji mogući način, isto kao i rujan, a listopad bi također trebao biti dobar zbog brojnih kongresa.
Inače, prema rujanskom izvješću Državnog zavoda za statistiku, u drugom tromjesečju ove godine najveći porast prometa ostvaren je u djelatnostima usko povezanima s turizmom, pa su tako usluge turoperatora i putničkih agencija porasle 13 posto u usporedbi s istim razdobljem lanjske godine, usluge smještaja i usluživanja hrane šest posto, a trgovina na veliko hranom, pićem i duhanom 14 posto.
Poznato je i da je do kraja kolovoza jadranske županije i Zagreb posjetilo više od 9,1 milijuna turista, šest posto više nego lani.
I Adriano Palman, direktor Kamping udruženja Hrvatske, rekao je kako s ponosom može najaviti da će ovo biti najbolja kamping sezona još od davnih 1989. odnosno 1990. U segmentu kampinga očekuje rast pet do šest posto te 14 milijuna noćenja. I za Ivu Bahunek, direktoricu Udruge poslodavaca u hotelijerstvu, sezona je sjajna, dok je Boris Žgomba, predsjednik Udruge hrvatskih putničkih agencija, istaknuo da dobru godinu treba zahvaliti kvalitetno pogođenim mjerama pripreme.

NIKI BULIĆU I ČETVRTI MANDAT NA MJESTU PRVOG ČOVJEKA HTZ-A?
Zadovoljan sam Bulićevim radom, kratko je odgovorio ministar turizma Damir Bajs na pitanje o budućem direktoru Glavnog ureda Hrvatske turističke zajednice.
Niko Bulić koji voli reći da bi se svi morali malo rotirati, pa je tako bez problema 'izrotirao' svoje najbolje direktore stranih predstavništava, a da im to ni riječju nije najavio (navodno samo zato da bi se napravilo mjesta za još jednog HSS-ovca), i koji je četiri godine proveo u debeloj Bajsovoj sjeni, temeljito se i istodobno zatvorivši gotovo svim tiskovinama, samo ponekad dajući izjave televizijskim kućama, ima tako veliku priliku za još jedan mandat. Naravno, ako o tome u sljedeća dva mjeseca bude odlučivao Bajs. Mnogi se nadaju da će o svome prvom suradniku ipak odlučiti sljedeći ministar turizma.

Izvor: www.hic.hr