• hr
  • en
  • de
  • it

Austrijska obitelj s trogodišnjim djetetom spašena sa zapaljene jahte

Prava drama odvijala se jučer na moru između Brača i Hvara. Jahta 'Caro', na kojoj se nalazila tročlana obitelj i voditelj broda zapalila se tijekom plovidbe.
Službenici MRCC Rijeka su u utorak, u 17.03 sati, posredstvom tvrtke specijalizirane za komercijalno spašavanje osoba i plovila na moru 'Sea Help', zaprimili poziv pogibelji voditelja motorne jahte „Caro", austrijske zastave, na kojoj je izbio požar tijekom plovidbe između Brača i Hvara.
Odmah po dojavi MRCC Rijeka pokrenula je koordiniranu spasilačku akciju sa Lučkom kapetanijom Split, odnosno, nadležnom Lučkom ispostavom Milna, čiji službenici su isplovili prema dojavljenoj poziciji, kamo su istovremeno isplovili i djelatnici tvrtke SeaHelp, koji su tijekom trajanja spasilačke akcije bili u pripravnosti.
Na poziciji havarije službenici milnjanske Ispostave pristali su uz motornu jahtu dužine 16,30 metara na kojoj nije zamjećen otvoreni požar, već dim iz prostora brodskog postrojenja u kojemu se nalaze dva pogonska stroja, stoga su evakuirali neozlijeđenu tročlanu obitelj sa dijetetom (rođeno 2014. godine), državljani Republike Austrije, koje su u 18.00 sati prevezli u Milnu, kamo je nedugo potom privezana i havarirana jahta.
Pregledom jahte na poziciji havarije službenici LK Milna utvrdili su da je došlo do zapaljenja jednog od dva pogonska stroja, bez onečišćenja mora.
Obzirom da jahta nije primala more i da je jedan pogonski stroj bio neoštećen, voditelju jahte „Caro" dopušten je ukrcaj te samostalna plovidba u pratnji brodice LI Milna do istoimene luke, gdje službenici Lučke ispostave Milna tijekom današnjeg dana obavljaju očevid o uzrocima havarije austrijske jahte.

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr