• hr
  • en
  • de
  • it

Atlantska plovidba investira u nove brodove

Tradicionalnom svečanošću u novoj poslovnoj zgradi dubrovački brodar Atlantska plovidba obilježio je jubilej, 60. obljetnicu utemeljenja i uspješna poslovanja. Bila je to prilika da se pomorci podsjete na 15. prosinca 1955. godine kada je Atlantska plovidba preuzela svoj prvi brod "Banija" (bivši m/b "Sv. Vlaho") koji je pomorcima dubrovačke tvrtke predan u Rijeci upravo na današnji dan.

Kao sjećanje na taj događaj 15. prosinca se obilježava kao Dan Atlantske plovidbe. Od toga vremena pa do danas, tijekom dugih 60 godina, flota Atlantske plovidbe stalno se modernizirala te je već na 10. obljetnicu imala 20 brodova ukupne nosivosti 183.000 tona i prosječne starosti 17 godina.
- Iako smo svake godine običavali davati rezime poslovanja i stanja na tržištu, samo ću kratko reći da prolazimo definitivno najteže razdoblje koje je tržište rasutih tereta ikad imalo. Kriza je jako teška i duboka i, što je najgore, iznimno dugotrajna. Ovaj ciklus krize traje neprekinuto već sedam godina. Teška vremena zahtijevat će i još veće mjere štednje i teške odluke. Došlo je vrijeme da se oslobodimo nade kako će se more s vremenom primiriti, bit će potrebno naučiti ploviti pod jakim vjetrom.
No, i u ovim uvjetima Atlantska plovidba investira u nove brodove te smo tijekom ove godine dobili novogradnju m/b AP "Dubrava", tako da ćemo ovu godinu završiti s ukupno 983.826 tona nosivosti uz prosječnu starost naše flote osam godina. U prvoj polovici siječnja 2016. godine preuzet ćemo još jednu novogradnju koja će se zvati m/b AP "Revelin" - rekao je tom prigodom predsjednik Uprave Atlantske plovidbe kapetan Pero Kulaš.
U sklopu obilježavanja rijetkog i vrijednog jubileja promovirana je i knjiga "Brodski dnevnik 2" Ane Grabovac, hrabre žene i supruge umirovljenog kapetana Jakova Grabovca, koja je ploveći svjetskim morima uz svog čovika na brodovima Atlantske plovidbe 35 godina bilježila sve osjećaje i strepnje koje je imala prema moru.
Svečanost 60. obljetnice održana je uz prigodan program i dodjelu nagrada najvjernijim radnicima te dodjelu statue "Dobro more" za radnike koji su napunili 30 godina radnog staža u Atlantskoj plovidbi. Ovaj put su dijelu umirovljenika dodijeljene i zlatne medalje.

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr