• hr
  • en
  • de
  • it

Apel hotelijera za nižom stopom PDV-a

U Londonu je otvoren Worlt Trade Market (WTM), jedna od najvećih turističkih burzi na svijetu na kojoj se predstavlja dvjestotinjak zemalja svijeta i pet tisuća izlagača, a očekuje se da će ga u tri dana posjetiti oko 50 tisuća posjetitelja iz svih krajeva svijeta. Hrvatska turistička ponuda predstavlja se u snažnoj konkurenciji ne samo 200 zemalja svijeta, već i nama konkurentnih turističkih destinacija, poput Italije, Španjolske i Portugala. Ni Turci nisu zanemarivi, iako Hrvatska i iduće godine računa na dio njihova kolača - turista koji će zbog straha od terorizma izbjeći Tursku.
I dok su hotelijeri na prvom velikom turističkom sajmu na početku sezone sajmovanja - londonskom World Travel Marketu (WTM) trebali bezbrižno dogovarati nove poslove za 2017. godinu, tim više što ovo tržište doživljava pravi procvat, na kraju su morali apelirati prema novoj Vladi da ne diže PDV u ugostiteljstvu. Naime, oni su već definirali cijene za iduću godinu i prodaja je krenula, pa će sada taj teret razlike povećanja PDV-a morati prebaciti preko svojih leđa, ali i samih putnika. A to se ne sviđa ni jednima ni drugima, te u konačnici može imati utjecaj na investicije, procvat crnog tržišta te slabiju konkurentnost.
U ime svih hotelijera koji su jučer izlagali na Sajmu oglasio se Davor Brenko, potpredsjednik za prodaju i marketing porečke tvrtke Valamar Riviere, koji je nakon sastanaka s britanskim partnerima kazao da su oko povećanja partneri zabrinuti i zbunjeni.
- Nije im jasno kako se najavljuju porezne promjene za godinu koja je već dogovorena i ugovorena. Nije ni do kraja jasno kako da ju iščitavamo, tako da to unosi određenu zabrinutost i miče pozitivnu atmosferu koja je lani ostvarena u pripremi razvojnih projekata i investicija. Pojavljuje se bojazan da će se to preliti na cijene i konkurentnost, te na koji će to način utjecati na buduće investicije, kazao je Brenko pred brojnim novinarima, ali ne i pred ministrom turizma Garijem Cappelli, koji je ostao u Zagrebu.

Naime, Cappelli je trebao doći na ovaj, njemu prvi sajma turizma od kada je na ovoj funkciji, ali na kraju je ostao u Zagrebu radi koordinacije ministarstava i privatnog turističkog sektora oko PDV-a.
- Shvaćam da struka s ministarstvom na tome trenutno radi. Ali situacija je takva da nemamo prave odgovore, a pitanja su se po toj temi otvorila. Ako prođe povećanje PDV-a samo na ugostiteljstvo, ne znam kako ćemo to riješiti. Postoji teza da jednostavno povećamo cijene i da će to gosti platiti, ali mi to tako ne doživljavamo. Da smo mogli, to bismo već bili napraviti lani. Međutim, to znači da bismo bili skuplji kao destinacija. Mi možda jesmo još uvijek jeftina destinaicja u jednom dijelu smještaja, ali u određenim cijenama vanpansiona generalno nismo, tako da to vidimo kao problem.
Osim toga, partnere smo konačno uspjeli ozbiljnije zainteresirati za Hrvatsku, a već smo dogovorili i višegodišnje projekte, pa im sada ovo zvuči kao čudna varijanta. Naime, djelujemo im nesigurno i neorganizirano. Pa u ovom trenutku dogovaramo novi porez za 2017.! To im definitivno nije dobra informacija. Neće oni otkazati ugovore, ali gledaju nas manje entuzijastično, kazao je Brenko i poručio da će uvođenje većeg PDV-a u zadnji čas definitivno utjecati na i na procvat sive ekonomije, posebno u malom ugostiteljstvu. Podršku je hotelijerima dala i Udruga hrvatskih putničkih agencija na čelu s Borisom Žgombom.

Igra počela a pravila se mijenjaju
- Ova Vlada, nažalost kao i sve prethodne, donosi zakone o PDV-u, dakle zakone koji su za gospodarstvo možda i najvažniji. Donosi ih u kratkom vremenu bez mogućnosti da se gospodarstvo adaptira. Mi govorimo o dva mjeseca, točnije u trenutku kada zakon bude donesen, to će biti 15 dana do početka iduće godine. To je ispod svake razine Vlade koja bi trebala voditi računa o svom gospodarstvu. U ovom trenutku govorimo o tome da se pravila igre mijenjaju, a da je igra odavno počela. A mijenjanje pravila i cijene zbog PDV-a je nažalost nešto što je kod nas postalo uobičajeno, ali je ispod svake mogućnosti normalnog funkcioniranja, kazao je Žgomba.
Dodao je da ne zna je li u ovom trenutku veći PDV u ugostiteljstvu potreban ili ne, ali su mu neprihvatljivi tajming i način uvođenja nove stope koja će u konačnici negativno utjecati i na turističke agencije koje su dodatno penalizirane posebnim načinom oporezivanja, gdje je PDV na dio usluga u agencijama još uvijek 25 posto.
I direktor Hrvatske turističke zajednice, Ratomir Ivičić, koji je zadovoljan rastom britanskog tržišta kada govorimo o dolascima ove godine u Hrvatsku, priželjkuje barem moratorij po pitanju PDV-a. Više ipak o toj temi nije htio govoriti. S druge strane, podaci koje je iznio o očekivanju dolazaka britanskih turista u Hrvatsku, definitivno ohrabruju.

- Hrvatska je novom marketinškom strategijom uspjela u zadnje dvije godine postati jedna od najtraženijih destinacija u Velikoj Britaniji. Prije nekoliko godina bili smo dvadeseta destinacija po broju ostvarenih putovanja na Otoku, a sada se to bitno smanjilo. Jako smo se digli i negdje se krećemo oko 15. mjesta. Tržište Velike Britanije je deseto po značaju, a očekujemo da ćemo u narednih nekoliko godina Britancima biti jedna od top pet destinacija. Do 2020. godine želimo se vratiti na prijeratne brojke. Ono sto nas posebno veseli je činjenica da smo među prvih deset destinacija o kojima Britanci razmišljaju kada govore da će otići na godišnji odmor, optimističan je Ivičić, koji dodaje da su Britanci, posebno oni treće dobi, interesantni u predsezonskim i posezonskim mjesecima.
Britanci kada se odlučuju za Hrvatsku, najčešće odabiru Dubrovnik, splitsku regiju te Istru, koja također bilježi značajan rast, te je imala najveće stope rasta. A on će se nastaviti i iduće godine, jer se uvode novi letovi. Među njima Ivičić posebno ističe liniju British Airwaysa iz Heathrowa za Pulu.
- Ova linija je značajna jer će avioni letjeti s Heathrowa, zračne luke koja povezuje cijeli svijet i gdje godišnje slijeće 75 milijuna ljudi. Time se ostvaruju pretpostavke da se u Istri, iako je potrebno raditi nove sadržaje, poput zdravstvenog turizma i golfa, da se sezona bitno produlji. Gosti koji putuju British Airwaysom su gosti vise kupovne moći, kaže Ivičić.

Na pitanje kakav porast prometa očekuje za iduću godinu, procjenjuje da će to biti 3,3, posto.

Izvor: www.glasistre.hr