• hr
  • en
  • de
  • it

Antun Masle: Kruzeri iz turskih luka bježe u naše

Dalmacija bi turistički mogla profitirati od nereda na Bliskom istoku. Zvuči apsurdno, ali je tako, barem kad je riječ o pristajanjima bijele flote.
Po vijestima iz agencija, veliki ploveći hoteli, osim sjeverozapadne Afrike, počeli su izbjegavati i turske luke. Strah od terorizma u Turskoj, duboko ukopanoj u sukob na Bliskom istoku, kruzere počinje skretati prema dalmatinskim lukama, Dubrovniku i Splitu.

Rasprodaja hotela u Turskoj
Turska već ima ozbiljnih nevolja s turizmom, nakon što je Rusija uvela sankcije, teroristički napadi dodatno su srozali izglede za 2016., nude se besplatni aranžmani, a na prodaji je već skoro 1500 hotela, i to po sniženoj cijeni. Turci očito ne misle da će se kriza tako brzo riješiti i zato se pokušavaju preorijentirati na druge biznise.
Vijest o traženju utočišta u sigurnijim lukama, poput hrvatskih, samo potvrđuje da se prostor plovidbe Mediteranom polako, ali sigurno sužava. Luksuzni brodovi, razumljivo, već četiri - pet godina zaobilaze ratom zahvaćena područja, da bi prije godinu, dvije počeli otkazivati i donekle mirne države poput Tunisa i Maroka, a sada i izuzetno zanimljivu Tursku, donedavno nezaobilazno odredište mediteranskih aranžmana.
Atraktivnost pada u drugi plan, kompanije se više brinu za sigurnost i stoga pušu na hladno. Za svaki slučaj traže se apsolutno sigurni itinerari.
Otkad je ISIL osvojio nekoliko libijskih primorskih gradova, stalno se čuju upozorenja da bi terorističke akcije mogli usmjeriti prema turističkim brodovima što i oni sami potvrđuju najavom izgradnje mornaričkih snaga. Od obale Libije do Italije nema puno plovidbe za brze naoružane brodove, a kruzeri su ono što Amerikanci zovu sitting duck. Brodovi s 2,5 tisuća putnika i oko tisuću članova posade za isilovsko poimanje ratovanja idealan su nenaoružani plijen.
Najave ne stižu samo od ISIL-a, nego i političkih i vojnih dužnosnika NATO-a. Putnički brodovi u Mediteranu mogli bi biti sljedeća meta napada naoružanih terorističkih skupina. Ovu zabrinjavajuću informaciju objavio je jedan od britanskih zapovjednika vojne mornarice Clive Johnstone - javio je britanski tisak.

ISIL će graditi ratnu mornaricu!
Johnstone, najviši mornarički časnik u NATO-u, uvjeren je kako militanti Islamske države, koji su se raširili na područje Libije, imaju namjeru izgraditi mornaricu kako bi mogli krenuti u rat.
Johnstone je iz Londona, u svom govoru, upozorio kako se teroristima ne smije dopustiti širenje na vode istočnog Mediterana. NATO ne može razmišljati da Mediteranom prolaze samo migranti.
On se prostire duž cijele sjeverne afričke obale, tu je i dio Libije koji je pod kontrolom ISIL-a, što baca neugodnu sjenu na cijelu situaciju. Britanski časnik upozorio je da moguće mete nisu samo kruzeri, nego i naftne platforme u Sredozemlju.
Otmicu broda s tisućama putnika i posadom teroristi vjerojatno razmatraju kao najjači marketinški potez koji uopće mogu povući u strategiji širenja operacija prema Europi. Svijet se još sjeća dramatične otmice talijanskog broda "Acchile Lauro" iz listopada 1985. godine.
Polako, ali sigurno zatvaranje mediteranskog turističkog tržišta dalmatinskim bi lukama moglo donijeti nešto koristi, ali kratkoročno, jer Europska unija, čini se, nema načina da spriječi eskalaciju rata i terorizma na Bliskom istoku, a ne može ni umanjiti val izbjeglica.
Kad je riječ o Hrvatskoj, ponovno se govori o mogućem skretanju izbjegličkog vala na južnu dužobalnu rutu nakon što Makedonija zatvori granicu. Ako se to doista dogodi, i Hrvatska će se naći u krugu turistički nesigurnih zemalja. Zabrinjavajuće je što se o tome govori upravo sada uoči predsezone 2016. godine.

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr