• hr
  • en
  • de
  • it

Antički brod odlazi na restauraciju u Grenoble

Točno dvije godine otkako su s nalazišta u Flaciusovoj ulici izvučeni ostaci antičkih brodova nazvanih Pula 1 i Pula 2 te otpremljeni u jednu od Uljanikovih hala na desalinizaciju, u tijeku su pripreme nakon kojih će manji brod Pula 2 krenuti put Francuske, u svjetski poznati laboratorij za obradu drveta i brodova ARC-nucleart u Grenobleu na restauraciju i konzervaciju.
Kako je istaknula voditeljica arheoloških istraživanja Arheološkog muzeja Istre Ida Koncani Uhač, prvi je to put u Hrvatskoj da se brod šalje u jedan takav svjetski poznati laboratorij. Prema svemu sudeći, brod bi iz Pule trebao krenuti u prosincu, odnosno najkasnije u siječnju iduće godine.
- Nakon što smo pomno odabrali izvođača radova, na restauraciju i konzervaciju šaljemo manji brod Pula 2 koji je u dijelovima i čiji je transport stoga lakši. Ondje će se u obradi koristiti metoda PEG (vrsta voska koja se topi u vodi i koja bi trebala zauzeti mjesto vode u drvu), kazala nam je Koncani Uhač i dodala da je u tijeku izrada potrebne dokumentacije, odnosno izvoznih dozvola i registracije za izvoz kulturnog dobra.
Također, u tijeku je, kaže, ugovaranje suradnje kojom će u Grenoble otputovati i jedan od restauratora Arheološkog muzeja Istre koji bi ondje trebao izučiti znanje koje će se onda primijeniti na restauraciji i konzervaciji broda Pula 1. Naime, napomenula je Koncani Uhač, zbog kompleksnosti i veličine broda, transport bi bio kompliciran stoga je zasad odlučeno da Pula 1 ostane ovdje, a primjenom znanja iz Francuske, ovdje bi se i restaurirala.

Izvor: www.glasistre.hr