• hr
  • en
  • de
  • it

Antički brod ide na restauraciju u Grenoble

Početkom idućeg tjedna u brodogradilištu Uljanik prezentirat će se projekt dvogodišnje restauracije antičkog broda Pula 2, pronađenog prilikom izgradnje obalnog kolektora kod pošte, u francuskom Grenobleu. Postupke dvogodišnje restauracije i transporta antičkog broda u Francusku pojasnit će nadležni iz Arheološkog muzeja Istre koji su antički brod smjestili u Uljanikove bazene radi desalinizacije.
Nešto više od dvije godine otkako su s nalazišta u Flaciusovoj ulici izvučeni ostaci antičkih brodova nazvanih Pula 1 i Pula 2 te otpremljeni u jednu od Uljanikovih hala na desalinizaciju, manji brod Pula 2 krenut će put Francuske, u svjetski poznati laboratorij za obradu drveta i brodova ARC-nucleart u Grenobleu na restauraciju i konzervaciju. Prvi je to put u Hrvatskoj da se brod šalje u jedan takav svjetski poznati laboratorij. Pula 2 je u dijelovima i stoga je transport lakši, a u Grenobleu će se u obradi koristiti metoda PEG (vrsta voska koji se topi u vodi i koji bi trebao zauzeti mjesto vode u drvu).
U Grenoble bi trebao otputovati i jedan od restauratora Arheološkog muzeja Istre koji bi ondje trebao steći znanje koje će primijeniti na restauraciji i konzervaciji broda Pula 1, čiji bi transport bio kompliciran zbog kompleksnosti i veličine.
Inače, AMI je u posljednje dvije godine oko pulskih brodova odradio puno posla, a osim samih brodova i na nalazištu je odrađen velik posao, odnosno stručno je obrađena arheološka građa: popisano je ukupno 3.800 predmeta, od kojih 1.775 trajno, te su konzervirani i restaurirani drveni i kožni predmeti (njih 111), napravljena paleobotanička analiza nalazišta te dendrokronološka analiza oba broda koja otkriva datum proizvodnje. Analizom arheološke građe utvrđeno je da datiraju iz perioda prvog desetljeća poslije Krista pa do 2. stoljeća, a moguće je da su brodove radili lokalni majstori. Utvrđeno je da su napravljeni od drva bora.
Brodovi su izvučeni u ljeto 2013. godine s dubine od četiri do šest metara i odvezeni u jednu od Uljanikovih hala gdje su dvije godine proveli u bazenu na desalinizaciji. Zahvaljujući mulju u kojem su se nalazili, bili su izrazito dobro očuvani. Tijekom istraživanja i vađenja broda Pula 1 hrvatski arheolozi surađivali su i s kolegama iz inozemstva poput Giulije Boetto iz Centra za nautičku i brodsku arheologiju "Camille Jullian" iz francuskog Marseillea, ali i s brojnim drugim međunarodnim stručnjacima, kao i geomehaničarima, arhitektima i Uljanikovim projektantima.
Osim brodova, pronađeni su i razni predmeti poput užadi, drvenih klinova, vretena, amfora, životinjskih kljova, potplata antičkih sandala, kockica za igru, kamenih skulptura delfina, rimskih posuda i vrčeva te velike količine organskih nalaza (pinjola, koštica bresaka, oraha i žitarica). Riječ je o jedinstvenom nalazištu u Hrvatskoj jer su ostali u potpunosti očuvani i organski dijelovi, a posebno šavni dijelovi brodova.

Izvor: www.glasistre.hr