• hr
  • en
  • de
  • it

Akademski nautički klub za čari podmorja

Naš je cilj promocija ronjenja u Hrvatskoj. Prema nekim podacima najviše su za ronjenje zainteresirani stranci, pa mi tu sliku želimo malo izmijeniti - rekla je instruktorica ronjenja Tamara Kalanj

Tridesetak studenata Fakulteta za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu jučer se upustilo u avanturu života. U moru pred zgradom svoga fakulteta u Iki mnogi od njih prvi su puta zaronili i doživjeli podmorje Jadrana. U tome su im pomogli instruktori ronilačkog centra Mihurić iz Crikvenice kao i organizator i inicijator probnog zarona Antonio Ljubić, instruktor ronjenja i student opatijskog fakulteta. Nakon brifinga u prostoru fakulteta, studenti su se približili moru i pod nadzorima instruktora napravili svoj prvi zaron s bocama. Prema riječima predstavnika FMTU-a Jože Perića i Daniele Gračan početak je to jedne vrlo lijepe ideje - osnivanja akademskog nautičkog kluba. Namjera je da kada se proširi postojeći mol u Iki omogući studentima fakulteta u suradnji sa, primjerice Pomorskim fakultetom, da se educiraju o nizu dodatnih sadržaja koji su vezani i s turizmom i održivim razvojem i pomorstvom, ekologijom. Bila bi to nova lokacija na kojoj bi se moglo puno naučiti o ronjenju, plivanju, jedrenju ali i o drugim aktivnostima vezanim uz more. Daniela Gračan objasnila je kako je ovo prvi od dva predviđena probna zarona kojim nastoje privući studente i zainteresirati ih za ronjenje, te motivirati da završe tečaj i dobiju dozvolu da se time mogu baviti.
- Važno nam je da ovo što smo započeli probnim zaronom i uspije. Gotovo 70 posto studenata našeg fakulteta je iz unutrašnjosti zemlje pa je njima ovakva edukacija prava atrakcija, a naša je želja bila da okuse blagodati koje im ovaj kraj može pružiti - rekla je Gračan koja će pružiti podršku Studentskom zboru i studentima fakulteta da otvore ronilački klub studenata FMTU-a, a kako bi time unaprijedili kvalitetu slobodnog vremena tijekom studija uz stjecanje novih znanja i vještina. Već sada razmišlja se i o novim projektima, kao primjerice ekološkim akcijama čišćenja podmorja koje bi trebale uslijediti odmah po završetku edukacije studenata.
- Naš je cilj promocija ronjenja u Hrvatskoj. Prema nekim podacima najviše su za ronjenje zainteresirani stranci, pa mi tu sliku želimo malo izmijeniti i našim studentima otkriti čari podmorja. Ovo je izuzetna prilika za naučiti »prve korake« i motivirati ih da završe tečaj ronjenja - rekla je instruktorica ronjenja Tamara Kalanj koja se jučer bavila s tridesetak studenata zainteresiranih za prvi zaron.

Izvor: www.novilist.hr