• hr
  • en
  • de
  • it

Ajmo svi na Sestrunj!

Otok Sestrunj spada među manje otoke zadarskih otoka. Neposredno je okružen „kanalima" i to Sestrunjskim na jugoistoku, Rivanjskim sa sjeverozapada i Srednjim s juga. Kako je središnje položen i visinom istaknut, s njega se pruža izvanredan pogled na dio zadarskog priobalja i otočja.
Od Zadra je udaljen 15 km zračne linije, a udaljenost između Zadra i luke Kavlin na južnom dijelu otoka je 12 milja. Dosadašnji pokušaji da ga se svrsta u neku od skupina otoka zadarskog arhipelaga, najčešće su završavali izdvajanjem tzv. Sestrunjske otočne skupine kojoj se priključuju Rivanj i Žverinac sa pripadajućim otocima. Otok spada u male otoke naše obale, te sa površinom od 15,12 km² tek je deseti u zadarskom arhipelagu i trideseti u RH. Za život stanovnika od presudne je važnosti njegov položaj i veličina. Relativno slaba povezanost sa Zadrom, što se u zadnje vrijeme nastoji popraviti, te slaba povezanost sa drugim mjestima na obližnjim otocima, uvjetuju da Sestrunj ima malo značenje među otocima. Iako to nije nikad bilo ekstremno istaknuto, u periodima povijesno-geografskog razvoja, Sestrunj razvija aktivnosti koje se nadopunjuju s aktivnostima susjednih otoka i pruža mu kontinuitet naseljenosti i zadržavanje stanovništva od pretpovijesti do dana.
U današnje vrijeme je daleko poznata fešta Sestrunjska noć. Ove godine termin fešte je 26.07. - pa tko se nađe tamo na điti  -neka svrati, bit će dobrodošao.

Danijel Fatović