• hr
  • en
  • de
  • it

Adris s 505 milijuna eura kupuje ACI, Savu i Triglav...?

 

Osim ACI-ja, nagađa se da bi mogli kupiti mnoge hotele diljem Jadrana, te preurediti u hotel zgradu Croatia osiguranja na središnjem trgu u Zagrebu, a mogli bi kupiti i slovenske osiguravatelje

ROVINJ » Analitičari su već počeli nagađati u što Adris grupa uložiti 505 milijuna eura koliko će joj platiti British American Tobacco za kupnju sedam tvrtki: tvornice duhana u Kanfanaru i Iranu, Istragrafike, Hrvatskih duhana, iNovina, Oprese i udjela u Tisku.
Adris je do sada tek otkrio što će učiniti sa 6,6 milijuna eura (50 milijuna kuna). U narednih sedam dana će toliko potrošiti za prekvalifikaciju i školovanje svojih zaposlenika koji rade u turizmu, marikulturi i osiguranju.
S druge strane, šutnja čelnih ljudi Adrisa što će učiniti s ostatkom novca povlači razne špekulacije pa se po portalima mogu najčešće pročitati nagađanja da će novac nastavljati ulagati u sektore gdje su već prisutni: turizam, prehrambeni sektor i osiguranje. Podsjećamo da su u sektore u posljednjih nekoliko godina uložili nekoliko milijardi kuna, a koje su zaradili prodajom cigareta. Najizglednije je da će stotine milijuna BAT-ovih eura uložiti u turizam i osiguranje. Osim što je Adris ranije iskazao interes za kupnju ACI-ja, sada se nagađa da bi mogli kupiti Hotele Korčula, Hotele Maestral, Liburnija, Imperial te preurediti zgradu Croatia osiguranja u hotel na središnjem trgu u Zagrebu. Dakako, ne valja zaboraviti da nakon izgradnje potpuno novih hotela Monte Mulini i Lone da se za par godina očekuje i rušenje i gradnja novog hotela Park. Što se tiče osiguranja, Rovinjci bi mogli kupiti slovenske osiguravatelje Savu i Triglav. Inače, da bi Adris prihodovao 505 milijuna eura, prije toga dioničari rovinjske grupacije moraju potvrditi takvu odluku 14. srpnja na skupštini, a potom čekati potvrdu Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja. Očekuje se da će transakcija i plaćanje biti provedeno do listopada 2015., a da veliki Adrisov investicijski ciklus počinje 2016., upravo u godini kada Ante Vlahović, najveći pojedinačni dioničar i čelni čovjek kompanije od 1994., stječe uvjete za punu mirovinu. Pitanje je hoće li Vlahović nastaviti voditi kompaniju i nakon 65. godine ili će to prepustiti drugima, kao što je to lani učinio Plinio Cuccurin, a preklani Branko Zec, drugi i treći najveći dioničari Adrisa.

Izvor: http://www.novilist.hr/