• hr
  • en
  • de
  • it

Adris postao vodeći turistički igrač u Hrvatskoj

Adris grupa potvrdila je novu veliku akviziciju - preuzela je najveću zagrebačku hotelijersku tvrtku HUP-Zagreb, u čijem su portfelju luksuzni hoteli poput Sheratona i Westina, i tako postala najveće hotelijersko društvo u Hrvatskoj. Prema ugovoru koji su jučer u Zagrebu potpisali predsjednici uprava Adrisa i HUP-Zagreba, mr. sc. Ante Vlahović i Anđelko Leko, moćna rovinjska kompanija postala je vlasnikom 77,78 posto udjela u društvu Expertus koje drži većinski paket od 58,6 posto HUP-ovih dionica. Anđelko Leko ostaje vlasnik 22,22 posto Expertusa. U petak, zadnji dan prodaje, dionica HUP-a na Zagrebačkoj burzi postigla je cijenu od 3.560 kuna. Ugovor još mora odobriti Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja.
S hotelima HUP-a turistički portfelj Adrisa pokrivat će najatraktivnija odredišta u zemlji, Rovinj, Dubrovnik i Zagreb. Riječ je o najbrže rastućim destinacijama u Hrvatskoj po broju gostiju. Od 2012. do 2016. godine Dubrovnik bilježi čak 13-postotni rast turističkog prometa, Zagreb je rastao za sedam posto, a Rovinj za 2,5 posto.

Visoka kategorija
Ulazeći u segment gradskih hotela i nastavkom suradnje s uglednim svjetskim brendovima Marriot grupacije poput Sheratona i Westina s kojom HUP surađuje, Adris otvara vrata cjelogodišnjeg poslovanja u turizmu i to u objektima visoke kategorije. Gotovo 80 posto HUP-ova portfelja u Zagrebu i na dubrovačkoj rivijeri čine hoteli na razini četiri i pet zvjezdica, pa Adris ovim ulaganjem potvrđuje svoju stratešku opredijeljenost prema vrhunskom segmentu hotelijerskog poslovanja.
- Adris svoje poslovanje temelji na osiguranju, turizmu i proizvodnji zdrave hrane. Uz organski, dvoznamenkast rast svih naših poslova, ova strateška akvizicija još će značajnije pridonijeti razvoju i dugoročnoj održivosti Adrisa, poručuje Ante Vlahović, prvi čovjek grupacije, s kojim se slaže i direktor korporativnih komunikacija Adrisa Predrag Grubić.
- To je dobar posao, ne samo za Adris, naše zaposlenike i dioničare, već i za lokalne zajednice u kojima poslujemo pa i za čitavo hrvatsko gospodarstvo, rekao je Grubić.
Značaj ove akvizicije za čitavo nacionalno gospodarstvo potvrđuje i Gordana Deranja, predsjednica Hrvatske udruge poslodavaca.

Apsolutna podrška
- S obzirom da je Adris poznat po tome da sustavno, svake godine ulaže značajna sredstva u investicije, treba očekivati da će održati kvalitetu po kojoj su poznati hoteli i Maistre i HUP-a. Čestitamo i pozdravljamo ovo udruživanje. To je dobar primjer tranzicije od jednog prema drugom domaćem vlasniku, jer u oba slučaja riječ je o priznatim i cijenjenim gospodarstvenicima. Od ove akvizicije očekujemo da će potaknuti daljnji razvoj hrvatskog turizma jer nastavljaju u smjeru visoke kategorije, a Adris se okreće cjelogodišnjem turizmu, kaže Deranja.
Boris Žgomba, predsjednik Uprave kompanije Uniline, vodećeg turoperatora u regiji, pozdravlja nove investicije, pogotovo ako su iz Hrvatske.
- Adris investira jako puno i apsolutno ih u tome podržavamo. Uniline jako dobro surađuje i s njihovom hotelskom kompanijom Maistrom kao i s HUP-om s kojima imamo dugogodišnju uspješnu suradnju. Nadamo se da će ova akvizicija donijeti dodanu vrijednost hrvatskom turizmu. Gledajući unazad investicije Adrisa, možemo biti optimisti da će i ova akvizicija rezultirati kvalitetnim poboljšanjem usluga i hotelskog smještaja u sklopu HUP-a, a tako i povećanjem iskorištenosti kapaciteta. Bitno je reći da je ovo prvi veći iskorak Adris grupe na području Zagreba, dok u Dubrovniku povećavaju kapacitete. Očekujemo i dalje dobru suradnju, rekao je Žgomba, čija tvrtka također već neko vrijeme najavljuje ulazak u hotelski biznis.

Izvor: www.glasistre.hr