• hr
  • en
  • de
  • it

Adriatic Europa, GWol, Shining na Fiumanci

HR

Fiumanka je riječki i hrvatski praznik jedara s motom „Imaš barku, imaš jedro, prijavi se!", a ove godine obilježava značajnu obljetnicu i donosi zanimljive novosti.

I ove godine Fiumanka jedri u tri kategorije i na tri rute, a u svom 20. izdanju imat će napetu i neizvjesnu borbu za titulu najbržeg. Konkurencija u regatnoj grupi sve je jača. Prošlogodišnji pobjednik Maxi Jena by ACI dolazi u novom ruhu, kao EWOL (Way of Life) s Gašparom Vinčecom na kormilu, braniti naslov najbržeg.

HR

Nakon EWOL-a, stigla je prijava još jednog od potencijalnih favorita u regatnoj grupi- jedrilice "Adriatic Europa", kojoj je za kormilom legenda slovenskog jedrenja i dugogodišnji sudionik Fiumanke Dušan Puh.
On je na Fiumanki sudjelovao puno puta, a pobjedu je odnio 2004. s jedrilicom Veliki Viharnik i to upravo u tijesnoj borbi s brodom kojim upravlja danas, a koji je tada jedrio pod imenom Esimit Europa. Povijest sudjelovanja ovog broda na Fiumanki seže u 2001. godinu kada je prvi put nastupio u Rijeci pod pod imenom Riviera di Rimini.

Nakon Ewol-a i Adriatic Europe, stigla je i prijava višestrukog osvajača prijelaznog pokala Fiumanke - Shininga! Iako je Shining promijenio vlasnika i matičnu luku koja je sada u Crnoj Gori, namjera je ostala ista. Novi kormilar Miloš Radonjić nada se pobijediti još jednu Fiumanku!

HR


Kako bi regata bila još zanimljivija, od ove godine promijenjen je kurs jedrenja za regatnu grupu. Nakon oznake u Kostreni, jedrilice regatne grupe nastavit će jedriti prema oznaci u smjeru zapad/jugozapad (250o) koja će se nalaziti na približnoj udaljenosti 5Nm od oznake u Kostreni. Točna pozicija oznake bit će objavljena na digitalnoj oglasnoj ploči u uredu regate. Obiteljska grupa i grupa tradicionalne gradnje ostaju na istom kursu kao i prošlih godina.

HR


Fiumanka je jedna od rijetkih, ako ne i jedina velika regata koja je potpuno besplatna, a svatko tko je ikad jedrio na Fiumanki, sa sobom je ponio majicu kao uspomenu na sudjelovanje. Uz to, svim je sudionicima osiguran besplatan vez.
Zahvaljujući Lučkoj upravi Rijeka, od 1. do 10. 6. 2019. svim sudionicima Fiumanke koji imaju popunjenu prijavu za regatu na raspolaganju je besplatan vez. Pozicije koje se mogu koristiti i način priveza, kao i prijave za regatu potražite na internetskim stranicama Fiumanke.
Fiumanka se ove godine održava od 6. do 9. lipnja, a sve dodatne informacije o programu možete pronaći na www.fiumanka.eu. Sva događanja na Fiumanki u cijelosti su besplatna za sudionike i posjetitelje.

HR

Rijeka i njezina luka ponovo će postati mjesto susreta mnogobrojnih nautičara na međunarodnoj jedriličarskoj manifestaciji koja u najsjevernijem jadranskom zaljevu, iz godinu u godinu okuplja više od 200 jedrilica i gotovo dvije tisuće jedriličara.
Bogat program 20. Fiumanke odlična je pozivnica da se i ove godine uključite u jedinstvenu manifestaciju koja iz godine u godinu dokazuje da je jedrenje je više od sporta, a Fiumanka više od regate!

Iva Črnjar Ivančan

iva@fiumanka.eu

 

+385977918623