• hr
  • en
  • de
  • it

ACI MARINA Ugradili smo branu koja štiti stanište ribe u Slanom

Iz ACI marine Veljko Barbieri Slano odgovorili su na apel iz Eko Centra "Zeleno Sunce" o pomoru ribe kod marine u Slanome. U slanskoj marini koja je otvorena u kolovozu prošle godine ističu kako su ih gosti često pitali što se događa u laguni, pa su zatražili mišljenje od dubrovačkog Instituta za more i priobalje. Tamo ih je rečeno da se u tom dijelu Slanoga razvilo prirodno stanište koje pogoduje razvoju riba te je marina zbog bolje informiranosti gostiju postavila i informativnu tablu s objašnjenjem.
- Iako nije riječ o zaštićenoj vrsti ribe jer radi se o cipolima, zaista radimo na tome da spriječimo da se to dalje dešava. Ovo ljeto smo imali prirodnu nepogodu, dugi period sušnog vremena bez kiše. Da u laguni ima i pet, šest centimetara vode problema ne bi bilo - ističe direktorica ACI marine "Veljko Barbieri" Slano Danijela Crljen. U cilju rješenja problema i zaštite ribe, a prema naputku Instituta za more i priobalje, marina je, ističe Crljen, o svom trošku ugradila branu koja dopušta cirkulaciju vode ali sprečava ribu za sušnog razdoblja da ulazi u lagunu.
- Projektant je zamislio jednu lijepu lagunu ali nitko nije mogao predvidjeti da će se miješanjem slatke i slane vode ovdje stvarati ovako bogat život. Sada je nakon zaista dugog sušnog razdoblja voda otekla, a zbog pada količine kisika riba u osušenoj laguni ugine. To nije velika količina ribe ali radimo na tome da i to spriječimo. Čim smo primijetili promjene, kontaktirala sam Institut da mi daju savjet i ugrađena je brana. Kad smo vidjeli da se zbog velike i dugotrajne suše ponovno javio isti problem, ponovno sam kontaktirala Institut. Trebali bi doći idući tjedan vidjeti situaciju i predložiti dodatno rješenje. S druge strane, imamo na tisuće sitnih novih ribica u laguni, mislim da na taj razvoj novog staništa nitko nije mogao računati prije same izgradnje - kaže direktorica Crljen te napominje kako je prema riječima lokalnog stanovništva tu 'oduvijek bio problem sa sušenjem dijela terena i ugibanjem riba'. Budući je sve bilo prekriveno šašem, nije bilo ni vidljivo ali je miris uvijek bio neugodan. Danas kada je, kaže, taj cijeli dio očišćen i uređen, na sreću mogu reagirati.
- Mislim da bi čak bilo dobro da se proglasi elementarna nepogoda za ovo ljeto jer nam je svima uzrokovala neočekivane probleme. Čekam predstavnike Instituta da dođu i vide situaciju na licu mjesta, no dali su još jedan dodatan prijedlog a to je da se produbi dno lagune da ima više cirkulacije. Znači, da dno nije ravno nego ide na usjek. Svakako ćemo napraviti nužne izmjene kako bi se ova situacija kvalitetno riješila- kaže Crljen te ističe kako je voditeljicu Eko centra Jadranku Šimunović pozvala u Slano da se uvjeri kako marina zaista radi na tome da se problem kvalitetno riješi.

Izvor: www.dubrovacki.slobodnadalmacija.hr