• hr
  • en
  • de
  • it

'Vratit ćemo se opet, bilo je prelijepo'

Bit će tome i par ljeta, a da je na Jadranu sve više kajaka, kao da je more naše postalo neka velika, nemirna rijeka. Velimo, ušli kajaci u modu jer su laki za održavanje, što znači i brzo isplativi za iznajmljivanje, pa je na mjestima sve "narančasto od njih".

Vidjeli ste to već sigurno - furešti bezbrižno veslaju i uživaju, no uhvati li ih kakav neverin - eto vraga; brzo se nađu okruženi valovima s kojima se ne mogu nositi, nesvjesni opasnosti kojoj su se izložili.
A, baš to se dogodilo u ponedjeljak navečer našim gostima, starijem nizozemskom paru - Ricku i Johanni Harmsen, i da nije bilo spretne i hrabre posade broda "Stella Polaris" iz Splita - tko zna kako bi ta veslačka avantura u kanalu između Pelješca i Korčule na kraju završila.
- Odjedrili smo svoja tri dana i vraćali se put Splita s 37. po redu Južnodalmatinske regate u organizaciji jedriličarskih klubova "Pelješka jedra" iz Orebića i "Orsana" iz Dubrovnika. Planirali smo vezat se i noćit na Šćedru. Bija je ponediljak, malo iza sedam uri navečer, kad sam negdi na putu između Žuljane i Orebića - točno posrid kanala - vidija nešto narančasto kako pluta u daljini - priča Tonći Marin Rosandić, koji je odmah s drugim članovima posade krstaša pohitao u pomoć jer su shvatili da se radi o veslačima u nevolji. Naime, zapuhao je bio snažan maestral i digao velike valove, pa plitke kajake napunio u čas posla.
- Dva puta smo se vrtili oko njih da im priđemo blizu. Gospođa je bila u kajaku, a njen gospodin, stariji čovik, a bit će mu osamdeset godin - u moru. Jedva se drža na površini između dva kajaka. Prvo smo im sugerirali da se probaju popet na brod, a kad smo shvatili da za to nemaju snage - kolega se bacija u more i zapliva do njih - kaže Rosandić.
- Srećom, imali su na sebi prsluke za spašavanje, i to je čovika održavalo na površini mora da se ne utopi, iako je bija jako iscrpljen. Moj kolega je uspija pomoć ozlijeđenom Nizozemcu, digli smo ga u brod, pa pomogli i njegovoj supruzi. Kako je čovik bija poprilično izranjavan i izgleda jako loše, odma smo mu pružili pomoć - sanirali rane, obukli mu olujno odijelo, nju umotali u lancune i pozvali Hitnu. Ispraznili smo kajake, vezali ih da ih more ne odnese, pa ih digli na brod i doveli u Orebić, gdje nas je već čekalo vozilo Hitne pomoći. Gospodina su tu noć odlučili hospitalizirati, a i mi smo onda ostali u Orebiću - govori Rosandić, koji se nemalo iznenadio kad je nizozemske brodolomce rano ujutro ugledao kako spavaju pred njihovim brodom.
"Oni su bidni došli nama, ali su bili preslabi da se preko pasarele popnu na brod i ostali su spavat isprid. To su, kažen, stariji ljudi, slabi, mršavi, a ta ih je havarija jako iscrpila, međutim, kad su nas ugledali - palo je grljenje, poljupci, bili su sritni šta se sve dobro završilo. Meni su suze od radosti došle kad san vidija da je sve prošlo bez posljedica. I odma su nas pozvali da ih posjetimo u njihovu gradiću nedaleko do Amsterdama".
Bračni par Harmsen, kako su nam rekli članovi posade "Stella polaris," krenuli su veslati iz Žuljane.
- Mi smo veslali u kajaku, kad nas je uhvatio jako veliki vjetar koji nam je puhao s boka, napunio moj kajak vodom i prevrnuo me. Proveo sam u moru neko vrijeme jer se nisam mogao popeti natrag u kajak, dok moja žena nije primijetila veliku jedrilicu i signalizirala posadi da dođe u pomoć. Ne znam točno reći koliko je vremena prošlo, ali mislim da smo negdje oko pola sata čekali da netko naiđe, da nam pomogne - kaže Rick Harmsen koji je čovjek od mora - međutim, kaže, ono ga je ovoga puta zaista iznenadilo.
- Supruga i ja prošli smo tisuće milja oko Norveške i Nizozemske, Švedske, Finske, družimo se s morem već punih četrdeset godina, no ovo nam se nikad nije dogodilo, ali zahvaljujući dobrim ljudima koji su nas spasili, koji su stigli na vrijeme - sve je sretno završilo. Da, ja imam osamdeset godina, no u jako sam dobroj kondiciji i osjećam se jako dobro, nemam stvarno nikakvih problema, jest, bio sam malo pothlađen ali posada koja nas je spasila - ogrnula me, i brzo smo i ja, i moja supruga koja je također u dobroj kondiciji - došli k sebi. Moram vam reći još to, prvi put smo u Hrvatskoj, ali bez obzira što nam se dogodilo - vratit ćemo se opet jer je prelijepo. Hvala svima - kazao je Rick. Inače, na Južnodalmatinskoj regati, na kojoj se plovilo od Orebića preko Korčule i Mljeta do cilja u Dubrovniku, posada "Stelle Polarisa" osvojila je u svojoj grupi treće mjesto, a osim Tonća Marina Rosandića, činili su je još i hrabri Karlo Dasović, Maja Rupert i Goran Stakić, koji danas stižu u matičnu luku, u uvalu Baluni.

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr